Pala nezaposlenost

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. svibanj 2015. u 12:55
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Travanj je tako drugi mjesec za redom u kojem se bilježi pad stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini.

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za travanj je iznosila 18,4 posto, što je za 1,3 postotna boda niža stopa u odnosu na stopu od 19,7 posto za ožujak ove godine, pokazuju prvi rezultati koje je u petak objavio Državni zavod za statistiku (DZS).

Travanj je tako drugi mjesec za redom u kojem se bilježi pad stope nezaposlenosti na mjesečnoj razini. Naime, stopa registrirane nezaposlenosti je, nakon rasta od rujna prošle do siječnja ove godine, u veljači stagnirala, da bi u ožujku zabilježila blagi, a u travnju nešto intenzivniji pad.

Pod utjecajem sezonskog zapošljavanja nastavak pada stope nezaposlenosti može se očekivati i u svibnju.

Naime, dnevni podaci s web stranice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) pokazuju da je trenutačno nezaposleno 280.108 osoba, što je gotovo 17 tisuća osoba manje nego krajem travnja, a trenutačno je objavljeno 12.076 slobodnih radnih mjesta.

Prema ranije objavljenim podacima HZZ-a, na Zavodu je krajem travnja bilo registrirano 297.088 nezaposlenih osoba, što je 22.123 osobe ili 6,9 posto manje nezaposlenih nego krajem ožujka, a 16,2 posto ili 57.361 osobu manje nego krajem travnja prošle godine.

Utjecalo je to i na smanjenje stope registrirane nezaposlenosti na godišnjoj razini za 2,7 postotnih bodova, odnosno s 21,1 posto u travnju lani, na 18,4 posto krajem travnja ove godine.

Komentari (3)
Pogledajte sve

samo je uhljeba, političara i lopova sve više

zaposlenih je isto manje

Molim vas nemojte srati.

Nezaposlenih je manje zato jer ste ih izbrisali i zato jer su ljudi morali otiči vanka – trbuhom za kruhom.

Jedino je mjerodavno : Koliko je Zaposlenih ?

New Report

Close