Pada potražnja za božićnim drvcima

Autor: Hrvoje Šlabek/VL , 04. prosinac 2015. u 13:45
Posao je jako rizičan jer uzgoj smreke traje pet godina, a jele dvostruko dulje/Goran Jakuš/PIXSELL

Zadnjih godina prodavalo se oko 250.000 komada drvaca, a devedesetih je potražnja bila veća od pola milijuna.

Nakon proglašenja hrvatske samostalnosti eksplodirala je potražnja za božićnim drvcima da bi se nakon 20-ak godina više nego prepolovila, tvrdi Đuro Jendrijev, šef Zajednice udruga proizvođača božićnih drvaca Hrvatske.

"Zadnjih godina proda se oko 250.000 komada drvaca, a početkom devedesetih tržište se naprosto nije moglo nahraniti. Potražnja je bila veća od pola milijuna komada, a domaće proizvodnje gotovo i nije bilo. Možda bi se na temelju tih podataka moglo zaključiti da je u Hrvata pomalo splasnuo domoljubno-vjerski zanos koji je zavladao nakon osamostaljenja", veli Jendrijev. U dvadesetak godina situacija se potpuno preokrenula – došlo je do hiperprodukcije domaćih drvaca, što je uz konstantan uvoz prenapučilo tržište, a i cijene su pale te su se one u maloprodaji i veleprodaji gotovo izjednačile.

 

1200proizvođača

božićnih drvaca trenutno radi u Hrvatskoj

Trenutačno se uzgojem drvaca u Hrvatskoj bavi oko 1200 proizvođača, pretežno malih, kojima to nije jedini izvor prihoda. Jedan od njih, Bjelovarčanin Božidar Graber, koji u rasadniku ima oko 1000 običnih smreka spremnih za plasman, ove godine prvi put nije pomladio nasad. "Unatrag dvije-tri godine iznimno je teško prodati drvca. Morate znati da je ovo jako rizičan posao jer uzgoj smreke traje pet godina, jele i dvostruko dulje, a onda dođete u situaciju da kupaca nema. Osim toga, u razdoblju uzgoja postoje rizici od suše ili prevelike vlažnosti tla, što će opet uništiti proizvodnju", kaže Graber te dodaje kako "je primjetan trend okrupnjivanja proizvodnje i da mali proizvođači poput njega pomalo izumiru".

"Od tog posla nije moguće živjeti. Cijena obične smreke u rasadniku iznosi 30 do 40 kuna, a na tržnici 70 do 100 kuna, ali ondje plaćate i zakup prodajnog mjesta. Lako je, znači, izračunati kolika je zarada ako prodate 100 božićnih drvaca. A prodati ih i nije toliko lako", kaže Graber. Jendrijev kaže da je šansa za hrvatske proizvođače u izvozu jer naša božićna drvca u kvaliteti nimalo ne zaostaju za onima iz Mađarske, Njemačke i Danske, odakle se najčešće i uvoze. Dosad nisu mogli računati ni na kakve državne poticaje, a nema naznaka da će ih biti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close