Pad cijena najveći kod ove tri vrste mesa, dok se kod Hrvatima omiljene svinjetine neće ni osjetiti

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2019. u 12:56
FOTO: GettyImages

S prvim danom nove 2019. godine, na snagu je stupilo čak 80 novih pravilnika, uredbi i izmjena zakona, a PDV na meso, ribu, voće, povrće te pelene smanjen je na 13 posto.

O mesu i mesnoj industriji u Hrvatskoj u Studiju 4 HRT-a govorio je Branko Bobetić, direktor gospodarsko interesnog udruženja Croatiastočar. Ističe da su zadovoljni odlukom o smanjenju, ali da bi PDV trebalo smanjiti na još neke proizvode. 

Što se tiče cijena, ističe da će se pad najviše osjetiti kod skupljih kategorija mesa – junetine, teletine te pilećeg filea. Cijene svinjskog mesa u akcijama su jako niske pa se smanjenje PDV-a kod njega i neće osjetiti. 

Analize govore da je cijena mesa u Hrvatskoj značajno niža u odnosu na globalne cijene te cijene u drugim europskim zemljama. Puno se mesa i uvozi, a mesne prerađevine najviše dolaze iz Italije koja često ima 'dampinške cijene'. 

"Mi smo zemlja koja ne može zadovoljiti svoje potrebe za mesom.  Samodostatnost primjerice svinjskog mesa u prošlo je godini bila 59, govedine 70, a piletine 90 posto. Što se tiče kvalitete uvoznog mesa, ako je ono svježe, ne trebamo strahovati zbog njegove kvalitete. No, treba naglasiti da naše domaće meso ima svoje prednosti. Ono je svježe te je nutritivno vrjednije. Ohrabruju podaci da imamo povećanje domaće proizvodnje u 2018. godini. Kod peradi 2,  govedine 2,5, a svinjetine 4 posto", rekao je Bobetić.

Komentari (4)
Pogledajte sve

Romel, 05.01.2019. u 15:39
Mi smo zemlja koja ne može zadovoljiti svoje potrebe za mesom

Mi smo zemlja koja od hrane ne može za svoje potrebe proizvesti skoro ništa.

….meso izbjegavati….koliko se može….. kupovati od domaćih proizvođača, teletina po 35 kuna….
Što ćeš bolje…

hrvatima omiljena junk hrana… i onda… umro tako mlad? kako to kako to?

New Report

Close