Ovo su najbolje hrvatske poduzetnice

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. svibanj 2013. u 15:51
Photo: Žarko Bašić/PIXSELL

Nagradu “Sova” za menadžericu godine, temeljem rezultata poslovanja u 2012. godini dobila je direktorica riječke tvrtke IND EKO Sofija Šmitran

Direktorica i vlasnica tvrtke Elementa Laborum Standard iz Kaštel Kambelovca Violeta Tadin dobitnica je ovogodišnje nagrade "Sova" Hrvatske udruge poslovnih žena "Krug" za poduzetnicu godine, a nagrade su dodijeljene na današnjoj svečanosti u povodu obilježavanja Svjetskog dana poduzetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komore.

Nagradu "Sova" za menadžericu godine, temeljem rezultata poslovanja u 2012. godini dobila je direktorica riječke tvrtke IND EKO Sofija Šmitran, dok je vlasnici šibenskog dječjeg vrtića "Žižula" Zorani Ivić dodijeljena nagrada za socijalno poduzetništvo.

Posebna su priznanja dodijeljena i bivšoj dugogodišnjoj predsjednici udruge Krug Jadranki Radovanić, kao i ravnateljici vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Heleni Štimac Radin.

Svjetski se dan poduzetnica obilježava od 2002. godine, a udruga Krug, koja je danas ujedno obilježila i 18. godišnjicu postojanja, nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama dodjeljuje od 2009. godine.

Predsjednica Udruge Terezina Orlić tom je prilikom istaknula da je Hrvatska među rijetkim zemljama regije koja već godinama ima program poticanja poduzetništva žena, koji je zaslužan za povećanje broja udjela žena u vlasničkoj i rukovodećoj strukturi poduzetništva unazad desetak godina s 10 na današnjih 30-ak posto.

Dakle, žene su u poduzetništva ipak još u manjini, iz niza socijalnih, ekonomskih i političkih razloga te zato što je hrvatsko društvo još uvijek opterećeno tradicionalnim predrasudama te često nema niti osnovnih infrastrukturnih preduvjeta za uspješniji razvoj ženskog poduzetništva, poput vrtića, škola sa cjelodnevnim boravkom djece ili domova za starije i bolesne, istaknula je Orlić.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić iznijela je podatke iz istraživanja o podzastupljenosti žena u upravnim i nadzornim tijelima provedenog u 428 trgovačkih društava, prema kojem žene čine 35 posto rukovodećeg kadra u Hrvatskog, ali uglavnom se radi o nižim rukovodećim pozicijama. Predsjednica uprava samo je 9 posto, a nadzornih odbora 11 posto, dok čak 23 posto predsjednika upravnih i nadzornih tijela ima ženu za zamjenicu, što znači da one imaju sve kompeticije da i same budu rukovoditelji, istaknula je.

Komentirajte prvi

New Report

Close