Ovo je 10 najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 23. siječanj 2017. u 08:36
Foto: Marko Lukunić / Pixsell

U 17 posto objavljenih oglasa traže se trgovci ili prodajni zastupnici, a u 13 posto traže se zaposlenici u proizvodnji i zanatima.

Statistike o potražnji za radnom snagom s portala Moj Posao otkrivaju da je svaki peti oglas na toj internetskoj stranici bio u kategoriji turizma i ugostiteljstva. Nadalje, u 17 posto objavljenih oglasa traže se trgovci ili prodajni zastupnici, a u 13 posto traže se zaposlenici u proizvodnji i zanatima. 

Deset najtraženijih zanimanja u prošloj godini bila su konobar, prodavač, kuhar, programer, vozač, prodajni predstavnik, učitelj, skladištar, frizer te administrator.

U zemlji u kojoj kronično nedostaje konobara, skladištara i frizera, jasno je, nešto ozbiljno ne valja. Naime, pojašnjavaju tportalu s portala Moj posao, deset najtraženijih zanimanja redom spadaju u segment osnovnih poduzetničkih potreba. Ako vlasnici kafića, trgovine ili prijevoznici ne mogu naći radnike, kako će se razviti tržište rada koje bi zaposlilo kreativne i inovativne ljude? 

Velik broj ljudi koji su se u Hrvatskoj mogli zaposliti kao konobari ili trgovci vjerojatno je već otišao na zapad i sreću pronašao u Njemačkoj, Austriji ili Irskoj. Na isti potez sasvim sigurno se odlučuju i programeri – vješt programer vrlo će lako na noge postaviti poduzeće i biti 'sam svoj gazda' umjesto da traži klasičan posao u struci. Zovu Njemačke teško odolijevaju i vozači, koji za iscrpljujući rad radije biraju strane poslodavce čije su plaće ipak nešto izdašnije u odnosu na domaće.

Komentari (2)
Pogledajte sve

skoro nijedno intelektualno zanimanje. eto gdje smo i kamo idemo..prat ćemo dupeta turistima na moru za sitne pare.

KONOBAR
KUHAR
PRODAVAČ
ČISTAČICA
DIPLOMIRANI EKONOMIST
MEDICINSKA SESTRA
FRIZER
VOZAČ
ZIDAR
POMOĆNI KUHAR

New Report

Close