Ove godine upola manje novih korisnika invalidskih mirovina

Autor: Jadranka Dozan , 11. kolovoz 2015. u 07:15
Novi umirovljenici u prosjeku imaju pet mjeseci više radnoga staža, Foto: Duško Marušić / Pixsell

I ranijih umirovljenja je manje, a novi ‘penzići’ imaju malo više staža.

Za isplate mirovina i mirovinskih primanja u prvoj je polovici godine iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje otišlo 18,25 milijardi kuna. To je približno na lanjskoj razini, odnosno tek 70-ak milijuna ili 0,4 posto više nego u prvom polugodištu prošle godine, kad je ukupan broj korisnika mirovina bio oko sedam tisuća manji.

No, podaci HZMO-a pokazuju da je u odnosu na kraj 2014. broj korisnika mirovina smanjen, i to za više od 900. S jedne strane tome je pridonio veći broj umrlih umirovljenika. Do sredine godine umrlo je njih više od 22 tisuće (u prvih šest mjeseci lani 19 tisuća), a istodobno je usporen priljev novih. Prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, u prvoj je polovici 2015. umirovljeno manje od 23 tisuće osiguranika (lani više od 25 tisuća).

Pritom je zanimljivo da je broj novih korisnika invalidskih mirovina u prvih pola godine gotovo upola manji nego lani. Dok je takvih lani bilo 2184, ove ih je godine 1116. Je li to posljedica strožih procjena za invalidske mirovine, teško je reći, no to je jedna od preporuka Europske komisije Hrvatskoj vezano uz reforme mirovinskog sustava čiji su izdaci najveća rashodna stavka u proračunu, a doprinosi pokrivaju tek polovicu tih izdataka.

I prijevremenih je starosnih umirovljenja ove godine manje, kako onih s ‘nepunim’ stažem, tako i onih s više od 42 godine staža. Ovogodišnje prinove među umirovljenicima u prosjeku imaju oko pet mjeseci više radnoga staža nego lanjske. 

Komentirajte prvi

New Report

Close