Otvoreni Vrtovi lunjskih maslina

Autor: Marija Crnjak , 16. listopad 2013. u 16:57
Najstarija maslina Lun. Press Photo

Projekt očuvanja drevnih maslinika koštao je 600 tisuća eura, a 75 posto pokriveno je iz programa IPA.

Svečanim otvaranjem “Vrtova lunjskih maslina” danas je započeo novi životni ciklus drevnih maslinika na otoku Pagu, zahvaljujući projektu očuvanja maslinika vrijednom 600 tisuća eura, koji je sufinancirala Europska unija. Projekt je pokrenut 2010. godine suradnjom Grada Novalje i Turističke zajednice koji su pokrili 25 posto troškova, a 75 posto iznosa pokriven je iz programa IPA IIIc. Kako ističu nositelji projekta, Vrtovi lunjskih maslina nadovezuju se se na dugogodišnje težnje lunjskih maslinara za cjelokupnom valorizacijom lunjskih maslina.

“Zahvaljujemo Europskoj uniji na povjerenju i potpori. Ovi maslinici su jedinstvena vrsta na  Mediteranu, a od sad ćemo ih s još više ponosa pokazivati svijetu. Projekt predstavlja i veliki zamah razvoju Grada, ali i cijelog otoka Paga, kako u maslinarstvu, tako i turizmu”, izjavio je gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Lunjski maslinici protežu se na 24 hektara i u njima se nalazi više od 80 tisuća stabala maslina, a više od 1500 stabala sorte oblica visoko je od pet do osam metara i starije je od 1200 godina. Svečanost su osim domaćih dužnosnika popratila i četiri  veleposlanika, Veleposlanik Narodne Republike Kine Shen Zifei, Valeposlanik Republike Azerbejdžana Kamilo Khasyev, Vleposlanik Ukrajine Olegsandar Levčenko, kao i Rodrigo Agire De Karser, veleposlanik Španjolske, inače velesile u proizvodnji maslina i maslinovog ulja.  

Komentirajte prvi

New Report

Close