Otvoreni sukob unutar Kukuriku koalicije oko novog ustroja HGK

Autor: Marija Brnić , 18. prosinac 2013. u 22:00
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Zbog nemogućnosti dogovora Upravni odbor HGK nije prihvatio prijedlog novog statuta HGK-a.

U zadnji čas u preustroj Hrvatske gospodarske komore kako ga je osmislila privremena predsjednica Sabina Škrtić nije prošao. Na jučerašnjoj skupštini prijedlog novog statuta koji predviđa uvođenje volonterske predsjedničke funkcije i funkciju izvršnog direktora Komore skinuta je s dnevnog reda, a kako se pokazalo, preustroj nisu blokirale stare strukture lojalne bivšem predsjedniku Komore Nadanu Vidoševiću. Nesuglasice su, naime, izbile uoči same skupštine na sjednici Upravnog odbora, u kojemu se većina članova otvoreno usprotivila predloženom statutu i volonterizmu u zastupanju interesa gospodarstva.

Rješenje do 13. siječnja

Iako to nitko ne želi javno izreći, razmimoilaženje oko novog ustroja posljedica je nesuglasica između glavnih koalicijskih partnera vladajuće garniture. Sabina Škrtić dolazi, naime, iz redova HNS-ovog Ministarstva gospodarstva, dok, nije tajna, pod svoju kapu HGK želi staviti ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras. Vrlo znakovita je i jučerašnja izjava potpredsjednika Vlade, SDP-ovca, Branka Grčića, kako će se “oko samog vodstva i načina vodstva sigurno još razgovarati”.

U reformu Komore uplela se, dakle, politika, a na toj razini očito slijedi i glavno uštimavanje novog statuta i odluka hoće li biti uvedene odvojene liderska i menadžerska pozicija, što zagovara Škrtić, ili će se tražiti neko novo rješenje. U svakom slučaju bi to trebalo biti poznato do 13. siječnja, kad bi Nadzorni odbor HGK novom statutu trebao dati prolaz za usvajanje na Skupštini najavljenoj za 15. siječnja. Bude li po modelu Škrtićke, 8 dana nakon toga raspisao bi se natječaj, a novi predsjednik i izvršni direktor bili bi odabrani u veljači, nakon čega slijede i izbori novih skupštinara.

Gospodarstvu 55,6 mil. kuna

Za razliku od preustroja, financiranje HGK nije izazvalo podjele. Jednoglasno je usvojen privremeni financijski plan za 2014. koji se temelji prije svega na ukidanju doprinosa i linerarnom smanjenju članarina za 15 posto. Time se gospodarstvo rasterećuje za 55,6 milijuna kuna. Članarine su inače predstavljale i najveći prihod Komore, a tek donekle taj manjak u blagajni nadomjestiti će se intenziviranjem aktivnosti koje HGK već naplaćuje, od analiza i prognoza do pomoći u pripremi projekata za EU fondove. S tog osnova očekuje se za trećinu više novca nego ove godine.

No, i sa osjetno smanjenim ukupnim prihodima, privremena predsjednica uvjerila je skupštinare da će Komora imati snage za normalno obavljanje aktivnosti. Prema platformi koju je predstavila Sabina Škrtić, a koju bi trebali realizirati novi čelnici, u srednjeročnom razdbolju bi se posve revidiralo financiranje HGK, odnosno smanjilo obvezno financiranje od gospodarstvenika, a povećali prihodi od tržišnih aktivnosti.

No, već u idućih šest mjeseci moguće se značajne promjene, pa se među ostalim predviđa i smanjenje broja zaposlenih za oko 10 posto. Za to su predviđena i sredstva u okviru financijskog plana, no smanjenja bi se provela kroz umirovljenje onih koji udovoljavaju uvjete, a dio outsourcing nekih poslova. Nove čelnike dočetak će i prijedlozi za prodaju nekih nekretnina, kao i detaljna analiza stanja za koju je angažiran konzultant, BDO.

Komentari (10)
Pogledajte sve

HUP šuti, raja (firme) i dalje plaća! Zašto nitko ne pokrene kolektivnu tužbu protiv ovog parazitskog aparata!?

Lešinari s petokrakom. Odmah se sjetim vremena nakon II svj. rata kad su njihovi preci u opancima dolazili u bogatu (iako razrušenu) Hrvatsku i kako su se uhljebljivali.

ne mogu se dogovoriti tko će nastaviti potkradati gospodarstvo

počela je otimačina oko plijena, tko će razgrabiti što više za sebe
fuj!

New Report

Close