Otvoren Tower centar Rijeka vrijedan 150 milijuna eura

Autor: Tanja Čorak , 21. studeni 2006. u 06:30

Kada bude u punom pogonu, riječki trgovački centar može računati na potencijalno tržište od otprilike šest milijuna posjetitelja godišnje

Napokon je otvoren Tower centar Rijeka, najveći trgovački centar u ovom dijelu Europe, na čiju se realizaciju čekalo više od jednog desetljeća uz niz neizvjesnosti i mijene vlasnika, koje su pratile projekt. U konačnici, talijanski partner i investitor Gruppo Policentro preuzeo je projekt i dovršio gradnju investiravši u projekt trgovačkog centra 150 milijuna eura. Tower centar Rijeka od danas je otvoren za sve kupce, a jučer su novinari, pa i dio javnosti, u popodnevnim satima imali priliku razgledati kupovni centar neposredno prije otvorenja. Trgovački centar nalazi se na istoku grada, na Pećinama; uz njega niče veliki toranj poslovno-stambene namjene visine 15 katova čiji se dovršetak najavljuje za nekoliko mjeseci. Riječki Tower centar trenutno je najveći trgovački centar u Hrvatskoj, a svojom arhitektonskom fizionomijom i koncepcijom nalikuje tršćanskom Torri d Europa. Kada bude u punom pogonu, riječki trgovački centar može računati na potencijalno tržište od otprilike šest milijuna posjetitelja godišnje. Predstavnik Policentra Lino Lemi jučer je među ostalima naveo da se uskoro otvara sličan trgovački centar u blizini Milana. Policentro upravlja s oko 40 trgovačkih centara većinom smještenih u Italiji, ali i nekolicinom u inozemstvu. Sjedište tvrtke koja upravlja riječkim Tower centrom je u Rijeci, a posao će voditi Mladen Babić. Smješten je na ukupnoj površini od oko 130.000 četvornih metara od kojih 52.400 metara površine pripada trgovinama. Otvara se 150 malih i srednjih trgovina renomiranih domaćih i inozemnih proizvođača i distributera robe, zatim šest velikih trgovačkih površina te jedan hipermarket na 8000 kvadrata, sličan Pamvomu u prizemlju tršćanskog Torrija, koji u Rijeci otvara Konzum. Cijeli trgovački centar nikao je na pet etaža i tri podzemne u kojima su garaže s 2100 parkirališnih mjesta. Osim trgovina, Tower centar uskoro će na posljednjem katu otvoriti 8 multipleks kinodvorana. Uz njih, na zadnjem katu kojim dominira golema staklena stropna kupola, posjetiteljima je na raspolaganju izbor restorana, od tipičnih do onih brze prehrane, igraonice za djecu te fitness, odnosno centar za njegu i ljepotu tijela.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, osim izražavanja zadovoljstva što je projekt unatoč nedaćama i nepovjerenju dijela javnosti ipak realiziran otvorenjem impozantnog zdanja, ističe da je njegova vrijednost u Rijeci prije svega što je otvorio 1100 novih radnih mjesta, uz indirektnu korist preko dodatnog zapošljavanja do koje lančano dolazi u tvrtkama koje surađuju s centrom. Lemi na kraju ističe da su u Policentru ponosni što su upravo u zemlji poput Hrvatske izgradili Tower Center. “Sigurni smo da će biti pravi zamašnjak gospodarstva i jaki privlačni punkt za Grad Rijeku i Hrvatsku”, ističe Lemi. Očekuje se da će riječki Tower centar pohoditi ne samo kupci iz regije veći iz cijele zemlje, ali i brojni turisti koji ovamo dolaze tijekom sezone ili izvan nje. Preostaje samo još jedan problem koji treba riješiti: prometne gužve čijih se stvaranja Riječani već sada pribojavaju zbog uskih kolnika i kružnog toka s kojeg se izlazi i ulazi u trgovački centar, koji je smješten na istočnom izlazu iz grada. No Obernsel, koji je sam aktualizirao ovaj problem, naglašava da će se prometni problemi amortizirati skorašnjim dovršetkom tunela koji se gradi ispod Pećina te izgradnjom prilaznih cesta trgovačkom centru.

Komentirajte prvi

New Report

Close