Otvoren predstečaj brodogradilišta 3. maj, imenovan stečajni upravitelj

Autor: Poslovni.hr/H , 04. siječanj 2019. u 10:51
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Brodogradilište 3. maj danas je dobio privremenog stečajnog upravitelja te je pokrenut postupak koji prethodi stečaju.

Trgovački sud u Rijeci u petak je donio rješenje o pokretanju prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad dužnikom Brodogradilištem 3. maj, a privremenim stečajnim upraviteljem je imenovan Zdravko Čupković.

Ročište radi očitovanja o prijedlogu za otvaranje stečajnog postupka zakazano je za 6. veljače u 10 sati, a na ročište su pozvane osobe ovlaštene za zastupanje dužnika, podnositelj prijedloga, pravne osobe koje za dužnika obavljaju poslove platnoga prometa i privremeni stečajni upravitelj.

Prema rješenju objavljenu na oglasnoj ploči suda, privremenom stečajnom upravitelju naloženo je da ispita postoji li razlog za otvaranje stečajnog postupka te ima li dužnik imovine za pokriće troška stečajnog postupka. O tome će privremeni stečajni upravitelj podnijeti pisano izvješće sudu u roku od 15 dana.

Uz to, osobama koje vode poslove dužnika naloženo je da u roku od osam dana od dana dostave rješenja, predaju sudu pisano izvješće o financijsko-gospodarskom stanju dužnika.

Prijedlog Financijske agencije (Fina) za pokretanje stečaja u 3. maju je na Trgovačkom sudu u Rijeci zaprimljen prije tjedan dana. Fina je taj prijedlog podnijela zbog neprekinute blokade računa 3. maja od 120 dana u ukupnom iznosu nešto većem od 72 milijuna kuna.

Prema podacima iz Sindikalnog odbora za opstojnost 3. maja, brodogradilište dobavljačima i kooperantima duguje ukupno oko 150 milijuna kuna, a ono od Uljanika potražuje povrat pozajmice i pripadajućih kamata od oko 600 milijuna kuna.

Dioničari 3. maja u ponedjeljak su na izvanrednoj glavnoj skupštini prihvatili izmjene statuta tog brodogradilišta, kojima je ponovno uvedena mogućnost imenovanja višečlane Uprave, s najviše pet članova.

Uljanik grupa, u čijem sastavu je 3. maj, ovih je dana raskinuo strateško partnerstvo s Kermas energijom Danka Končara te odlučio ponovno pokrenuti proces traženja i slanja poziva investitorima spremnima uložiti u restrukturiranje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Odgovarao u Hr ? To je vic ?

Jao novinarstva! Predstečajni postpak nije prethodni stečajni postupak! Uostalom: https://kamenjar.com/hoce-li-ikada-itko-kazneno-odgovarati-za-propast-uljanika/

New Report

Close