Otvara se pećinski park Grabovača

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. ožujak 2015. u 10:20
Foto: HINA

Jedini pećinski park u Hrvatskoj – Grabovača, na obali rijeke Like, od 1. travnja posjetiteljima otvara svoja vrata za svakodnevne obilaske parka i špilje Samograd.

Jedini pećinski park u Hrvatskoj – Grabovača, na obali rijeke Like, od 1. travnja posjetiteljima otvara svoja vrata za svakodnevne obilaske parka i špilje Samograd.

"Bez imalo šale, od 1. travnja Javna ustanova Pećinski park Grabovača, u kojoj se nalazi čak četvrtina od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj i neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika, otvora vrata posjetiteljima", priopćeno je iz tog parka. Dodaju kako do ovogodišnjeg otvaranja, zaposlenici te lokacije omiljene za školske izlete, ali i nezaobilaznog odredišta turista koji prolaze Likom, "nisu mirovali".

Ravnateljica Javne ustanove Pećinski park Grabovača, Katarina Milković, rekla je da su ovu godinu započeli sa mnoštvom projekata koje su poslali na natječaje te se nadaju pozitivnom ishodu. Tim projektima žele ulagati u razvoj parka, upoznati posjetitelje s neprocjenjivom prirodnom baštinom, raditi na monitoringu populacije šišmiša, a odlučili su se i za "vrlo zanimljiv projekt 'Bat friendly vrata' kojim žele postaviti vrata na ulaze špilja, kako bi se onemogućilo unošenje smeća, te omogućio nesmetan ulaz i izlaz šišmiša".

Milković je istaknula i kako su u provedbi i dva europska projekta, a jedan od njih u Liku će dovesti "čak 10 volontera iz Francuske koji će pomagati djelatnicima Pećinskog parka u svakodnevnim aktivnostima". Vrijedni volonteri će i za djecu osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta održavati besplatne dvosatne tečajeve francuskog jezika, pa će tako, dodala je, dobrobiti tog projekta osjetiti i oni najmlađi, uvijek željni znanja.

"Grabovača tako postaje jedina Javna ustanova u Hrvatskoj koja trenutno provodi volonterski projekt, a jedan od bitnih ciljeva je i popularizacija volonterskog turizma, dosad slabo prepoznate grane turizma na našem području, ali i u cijeloj Hrvatskoj", istaknula je ravnateljica Javne ustanove Pećinskog parka Grabovača, kojeg mnogi nazivaju i rajom za speleoturizam.

"Čarobni svijet podzemlja pećinskog parka Grabovača, posjetitelji od 1. travnja mogu razgledati svakog dana, uključujući i vikende", najavila je Milković.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Bilo je već vrijeme da se otvori ta spilja Samograd u Perušiću.

[emo_palacg][emo_palacg]

New Report

Close