Otvara se obnovljena HE Dubrovnik

Autor: Saša Paparella , 11. ožujak 2016. u 11:34
HE Dubrovnik dosad je isporučila oko 30 milijardi KWh

Snaga revitalizirane hidroelektrane povećana je na ukupno 236 MW, čime je dostignuta mogućnost proizvodnje gotovo 100 GWh.

Danas će javnosti biti predstavljena obnovljena hidroelektrana Dubrovnik, jedna od najvažnijih i najvećih u Hrvatskoj. 

Prvi korak u obnovi 
Hidroelektrana Dubrovnik izgrađena je 1965. godine, a u siječnju ove završen je 320 milijuna kuna vrijedan projekt njezine revitalizacije, zahvaljujući kojemu se snaga elektrane povećala za dodatnih 20 MW, na ukupno 236 MW. Time je dostignuta mogućnost proizvodnje gotovo 100 GWh certificirane zelene energije. U pola stoljeća rada, HE Dubrovnik je u hrvatski elektroenergetski sustav isporučila oko 30 milijardi KWh, što je gotovo dvostruko više od ukupne potrošnje cijele Hrvatske.

Osim toga, riječ je o prvoj obnovljenoj hidroelektrani u sklopu opsežnog višegodišnjeg programa obnove i revitalizacije HEP-ovih hidroelektrana. Ukupne vrijednosti 3,6 milijardi kuna, program revitalizacije osigurava produljenje životnog vijeka postrojenja te dodatnih 111 MW do 124 MW nove snage, što se može mjeriti snagom jedne hidroelektrane, šeste prema veličini među 26 postojećih hidroelektrana HEP-a.

Trafostanica Srđ
S druge strane Trafostanica Srđ, ukupna investicija vrijednosti 136 milijuna kuna, nalazi se u pokusnom radu te je dio projekta Dubrovnik, kojim HEP grupa dugoročno omogućuje sigurnost u opskrbi električnom energijom krajnjeg juga Hrvatske. I nju će danas posjetiti uzvanici HEP-ova predstavljanja ovih projekata, a u pogon će biti puštena uskoro, najavljeno je iz te kompanije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close