Ostavili Francusku i medicinu i otvorili vinariju u Istri

Autor: Marija Crnjak , 03. studeni 2014. u 15:34
Olivier Ertzbischoff, Jacqueline Marovac i Časlav Matijević na predstavljanju podruma.

Supružnici Olivier Ertzbischoff i Jacqueline Marovac, liječnici iz Francuske i ljubitelji vina prije dvije godine upustili su se u poduzetnički pothvat otvorivši vinariju „Domaine Koquelicot“ u podrumu kaštela Belaj.

Supružnici Olivier Ertzbischoff i Jacqueline Marovac, liječnici iz Francuske i ljubitelji vina prije dvije godine upustili su se u poduzetnički pothvat otvorivši vinariju „Domaine Koquelicot“ u podrumu kaštela Belaj. Ponuda podruma u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T. premijerno je predstavljena u zagrebačkoj vinoteci Bornstein, uz podršku sommeliera Maria Meštrovića, aktualnog najboljeg 
sommeliera kontinentalne Hrvatske, te kuhara Časlava Matijevića. 

Jacqueline Marovac je epidemiologinja rođena u Rijeci, odakle je otišla još kao dijete proputujući mnoge zemlje, Veliku Britaniju, Kanadu, SAD, Aziju, Čile, Afriku i Francusku. Olivier Ertzbischoff je umirovljeni kardiolog, a kao ljubitelj i poznavatelj dobrih francuskih, a posebno burgundskih vina, počeo je razmišljati o proizvodnji vina. Radi edukacije je sudjelovao u berbi i radovima u podrumima poznatih burgundskih vinarija kao što su Anne Claude Leflaive i Bachelet, a učio je i o proizvodnji biodinamičkih vina. 

Prije dvije godine započeli su poslovnu avanturu u Hrvatskoj, pokrenuvši malu proizvodnju bijelih vina od chardonnaya i malvazije koristeći burgundski tip vinifikacije. Vinogradi se nalaze u Belaju, na bijeloj zemlji (chardonnay) i u Kosinožićima na crvenoj zemlji gdje rastu chardonnay i malvazija. Olivier i Jacqueline prošli su osnovnu edukaciju vinarstva, a kroz proizvodnju ih vode i savjeti prijatelja, burgundskih vinara. Uskoro se planiraju educirati u Francuskoj, kako bi stekli i službeno zvanje enologa. 

 Vinski podrum se nalazi pod Učkom, u ladanjskom dvorcu izgrađenom u doba Austro-Ugarske. Kaštel Belaj je u vlasništvu Zorka Ivića, a Domaine Koquelicot koristi mali dio podruma. Hrastove bačve za sazrijevanje vina Olivier i Jacqueline dopremili su iz Burgundije. Neobičan poduzetnički par Hrvatsku je odabrao stoga što sve svoje slobodno vrijeme provode u kući u Gračišću, a u planu je i da se uskoro presele u Istru. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_smijesak][emo_palacg]

New Report

Close