Orešković ide u privatni sektor, mora paziti na sukob interesa

Autor: Dražen Ćurić/VL , 18. listopad 2016. u 14:09
Bivši premijer Tihomir Orešković/Boris Šćitar/Vl/PIXSEL

Odlazim s jako dobrim iskustvima. Mogu reći sve pohvalno o šefu, kaže Stjepo Bartulica.

Još aktualni premijer Tihomir Orešković uskoro će fotelju u Banskim dvorima prepustiti mandataru Andreju Plenkoviću. Dosta mu je politike pa će se vratiti u privatni sektor, vjerojatno u neku veliku međunarodnu tvrtku. Morat će paziti da se upadne u klinč Zakona o sukobu interesa koji će mu znatno smanjiti manevarski prostor pri zapošljavanju.

Kako nam je rekla Dalia Orešković, predsjednica Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, bivši premijer u idućih godinu dana ne može biti član uprava i nadzornog odbora jer to zakon izričito zabranjuje. Mora paziti i na to je li njegova buduća tvrtka sklapala poslove s tijelom vlasti kojem je bio na čelu, što je u ovom slučaju Vlada RH. U tom slučaju mora se obratiti Povjerenstvu koje mora pitati smije li uoće raditi za takvu tvrtku. No, kako su hrvatski zakoni nedorečeni, nema ozbiljnih sankcija ako se neki državni dužnosnik ogluši na upozorenje Povjerenstva za sprečavanju sukoba interesa.

Tvrtka se može kazniti s milijun kuna globe, ali se to nikada dosad nije dogodilo. Što je još gore, nemoguće je kazniti tvrtku koja nema sjedište u Hrvatskoj. Tim Orešković imao je petero suradnika u Vladi koji će, ako drukčije ne odluči budući premijer Plenković, morati napustiti Banske dvore. Nisu svi u istoj situaciji jer imaju različite statuse. Državni dužnosnici su Neven Zelić, šef kabineta, njegov zamjenik Tomislav Pokaz i glasnogovornica Sunčana Glavak. Oni nakon završetka mandata imaju pravo šest mjeseci primati punu plaću, a drugih šest mjeseci pola plaće. Zečić ima svoj odvjetnički ured, u kojemu neće smjeti raditi godinu dana. Požalio nam se da će zbog toga morati primati plaću iz proračuna godinu dana. Tomislav Pokaz vraća se u Ministarstvo gospodarstva, gdje je prije dolaska u Banske dvore radio kao voditelj sektora, dok nam se Sunčana Glavak nije javljala na telefonske pozive.

Savjetnik za unutarnju politiku Davor Huić nam je reako da se vraća u svoju tvrtku, ali i angažmanu u udruzi Lipa. Jakša Puljiz i Stjepo Bartulica, savjetnici za europske fondove i vanjsku politiku, imaju status državnih službenika, pa bi i Oreškovićeva odlaska imali pravo zarađivati svoj kruh u nekoj državnoj službi. No, obojica kažu da napuštaju državnu službu. Jakša Puljiz vraća se na Institut za razvoj i međunarodne odnose, gdje će se baviti znanstvenim radom. Stjepo Bartulica se, pak, vraća na Katoličko sveučilište. "Odlazim s jako dobrim iskustvima. Mogu reći sve pohvalno o šefu. Bio je dosljedan i čvrst u ciljevima i znao je voditi tim", kaže Bartulica, dodajući da je Orešković kao politički autsajder vrlo brzo snašao na domaćoj i međunarodnoj političkoj sceni. 

Komentirajte prvi

New Report

Close