Orbico sklopio najveći posao u svojoj povijesti, prihodi rastu za 36 posto

Autor: Suzana Varošanec , 28. srpanj 2015. u 22:00
Branko Roglić, vlasnik Orbico grupe/Goran Stanzl/PIXSELL

Kupnjom Distribeva, koji pokriva i HoReCa tržište, Orbico postaje dobavljač većine hotela, kafića i restorana u Poljskoj.

Orbico grupa u vlasništvu Branka Roglića sklopila je najveći posao u svojoj povijesti, i to u Poljskoj. Sa Zywiec Grupom koja je najveći poljski proizvođač piva, te dio Heinekena, a ujedno je i distributer žestokih pića i vina, nakon razgovora vođenih više od godinu dana, u Varšavi je 23. srpnja sklopljen uvjetni sporazum o Orbicovoj kupnji dionica u poljskoj kompaniji Distribev.

Ona se bavi prodajom i distribucijom, kako u dijelu tradicionalne trgovine, tako i na HoReCa tržištu, pa time Orbico ulazi i u sve hotele, kafiće i restorane u Poljskoj. Vrijednost transakcije iznosi oko 40 milijuna eura, no Roglićevoj grupaciji koja je najveći europski distributer roba široke potrošnje s operacijama u 17 zemalja EU, značajno će porasti prihodi. Riječ je o porastu od oko 400 milijuna eura na godišnjoj razini, odnosno za oko 36% većim prihodima u odnosu na planirane, pa će oni ukupno iznositi 1,6 milijardi eura, a u ovoj godini utjecat će na tri posljedna mjeseca što ukupno donosi 1,35 milijardi eura. Stoga se ova akvizicija i ocjenjuje kao najveći poslovni iskorak u povijesti Orbica, te je dvostruko veća u odnosu na posljednju, također u Poljskoj, kojom je u srpnju 2014. Orbico preuzeo kompaniju Navo.

 

1,3mlrd.

eura očekivani su ovogodišnji prihodi Orbica

U tri poljske tvrtke Orbico će zapošljavati oko 1600 radnika, a ukupno više od 4000. Grupa Zywiec koja radi u sastavu Heinekena, inače najvećeg proizvođača pive u Europi i jednog od vodećih internacionalnih proizvođača pive, u Poljskoj je listirana na Varšavskoj burzi od 1991. U informaciji za medije puštenoj nakon ovog važnog varšavskog poslovnog događaja, Zywiec Grupa S.A. i njena podružnica Distribev Holding službeno su potvrdili postupak prodaje 80% dionica koje u tvrtki Distribev drži Distribev Holding. Guillaume Duverdier, predsjednik Uprave Grupe Zywiec, očekuje da će strateški investitor Distribeva kao što je Orbico grupa imati pozitivan utjecaj na daljnje poboljšanje kupcima tradicionalne maloprodaje i HoReCa tržišta, a omogućit će i daljnji rast ovog posla.

Duverdier je dodao i da će Grupa Zywiec biti više fokusirana na svoje osnovno poslovanje koje je proizvodnja piva vrhunske kvalitete i izgradnja snažne robne marke.Orbico je ovaj posao dobio u konkurenciji s velikim i vrlo poznatim europskim kompanijama, što mu je ujedno i posebno priznanje, a neslužbeno se doznaje da su u najužem izboru bila još dva kandidata. Na pripremi za Orbico je bio angažiran poljski Doxa Capital, a od 'in house' snaga koje su odradile cijeli posao, doznajemo, predvodnici su Josip Roglić, dopredsjednik Orbico Grupe i sin Branka Roglića, te Jure Tršan, Orbicov dopredsjednik za razvoj.

Prema riječima J. Roglića, Orbico grupa je ponosna što je izabrana kao strateški partner Grupe Zywiec, dijela Heinekena, jednog od vodećih proizvođača piva. Kroz ovu investiciju i partnerstvom Orbico grupa nastavlja razvoj prema dugoročnom opredjeljenju na distribuciju, posebno u tradicionalnoj maloprodaji i HoReCa kanalu, kaže on poručujući i da će, pored brige za potrošače i klijente, omogućiti i najbolji osobni razvoj zaposlenicima.

Time se otvara za mnoge važno pitanje: je li posrijedi nova velika šansa da Roglić vrata otvori i za veći plasman hrvatskih proizvoda na tamošnje veliko tržište. No, kako je trenutno sam sporazum uvjetnoga karaktera – stupit će na snagu nakon odobrenja poljskog Ureda za zaštitu tržišnog natjecanja (UOKIK), što se neslužbeno očekuje tijekom rujna – još uvijek nije moguće doznati sve pojednosti, pa ni buduće poslovne poteze. Inače, na pripremi posla za Grupu Zywiec kao investicijsko-bankarski savjetnik radila je tvrtka Vienna Capital Partners, a kao pravni savjetnik – Allen & Overy. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

[emo_palacg]

New Report

Close