Optima telekom platio račune, ali nema za kamate

Autor: Bernard Ivezić , 11. veljača 2013. u 22:01
1 milijarda kuna procjenuje se da je dug Optima telekoma

Matija Martić nije želio uzeti kredit koji mu je ponudio jedan kreditor, iako možda zbog toga ostane bez Optime.

Optima telekom, najveći fiksni alternativni operater u ponedjeljak ujutro prvo je objavio da pokreće predstečajnu nagodbu, jer nema novca za isplatu dospjelih kamata na obveznice. Kako neslužbeno doznajemo riječ je o 22,8 milijuna kuna potraživanja.

Nakon toga, u poslijepodnevnim satim operater je objavio i da mu je račun u blokadi. Pojašnjenja nisu davali, pravdajući se obvezama prema burzi. Službeno su nam samo rekali da predstojeći postupak neće imati utjecaja na njihovih 243.000 korisnika."Svrha predstečajne nagodbe je uspješno financijsko restrukturiranje dugova tvrtke te u tom smislu neće biti negativnog utjecaja na korisnike", kažu u Optimi. Iako se radi o problemima u poslovanju ne samo najvećeg fiksnog alternativnog operatera, nego i prvog koji je još 2004. godine zatražio sve dozvole da bi mogao konkurirati Hrvatskom telekomu, u regulatoru Hakomu danas nisu željeli govoriti što mogu očekivati Optimini korisnici. Uvjeravaju da će nešto imati za reći u utorak. Za to vrijeme iz Hakoma neslužbeno doznajemo da razmatraju opciju da HT-u privremeno zabrane obustavu veleprodajnih usluga koje pruža Optimi kako bi se zaštitili njeni korisnici dok se kreditori i ulagači ne dogovore o modelu naplate dugova.Neslužbeno doznajemo da se Optima telekom našla u sličnoj situaciji kao i H1 Telekom, ali se njen većinski vlasnik i predsjednik Uprave Matija Martić odlučio drugačije riješiti tu situaciju.

Podsjetimo, H1 Telekom je s HT-om lani potpisao ugovor po kojem od rujna neće prebacivati korisnike na svoju mrežu u zamjenu za financijsku zaštitu, odnosno da mu HT neće naplatiti potraživanja. Međutim, HT mu je blokirao račun i sada dva operatera pregovaraju o dugu uz posredništvo regulatora Hakoma. Matija Martić iz Optima telekoma pak, kako doznajemo, odlučio je ostati u dobrim odnosima s dobavljačima, pa i HT-om, te im isplatiti potraživanja. Novca nije ostalo i za ulagače, a Martić nije želio uzeti kredit koji mu je ponudio jedan igrač koji zasad nema odnos s Optimom. Inače, najveći vlasnici Optimine obveznice su Zagrebačka banka (17,61 posto), RBA (10,48 posto) i HPB s HPB Globalom (8,87 posto). Prema našem istraživanju Zaba je pojedinačno, i to s više od 60 posto, i najveći kreditor Optime čiji ukupni dug od milijardu kuna koji u cijelosti dolazi na naplatu u idućih godinu dana. U branši ocjenuju da će kreditori najvjerojatnije ući u vlasništvo Optime.

Pala agilnost

Čačić kriv za trzavice?

Sve je više indicija da su problemi u kojima su se našli najveći alternativni fiksni operateri poput Optima telekoma i H1 izravna posljedica lanjskog pritiska Radimira Čačića, tadašnjeg potporedsjednika Vlade, na Hakom. Čačić je u travnju optužio Hakom da neopravdano koči investicije HT-a u optiku. Iako taj pritisak nije uspio, jer bi bio suprotan regulativi EU, kako doznajemo, oslabio je agilnost Hakoma. Situacije je eskalirala u rujnu izazvavši unutarnje sukobe u regulatoru. Nedavno je imenovano novo ravnateljstvo, a sad se očekuje i novo Vijeće agencije.

Komentirajte prvi

New Report

Close