Okrugli stol: Pomažemo razbiti stereotipe o poslovnim ženama

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2014. u 11:18
Thunkstock

Iako su obrazovanije, u poduzetništvu ih je manje od muškaraca. Unatoč tome što financijski podaci pokazuju da su njihove tvrtke produktivnije i stvaraju više vrijednosti, u poduzetništvu su često neravnopravne muškarcima.

Iako su obrazovanije, u poduzetništvu ih je manje od muškaraca. Unatoč tome što financijski podaci pokazuju da su njihove tvrtke produktivnije i stvaraju više vrijednosti, u poduzetništvu su često neravnopravne muškarcima.

U Hrvatskoj je sve više žena u poduzetničkim vodama, no još uvijek se susreću sa stereotipima koji ih usporavaju u karijeri pa je i njihov put do uspjeha ponekad teži nego ga prolaze muški kolege. Osim toga, istraživanja pokazuju da žene poduzetnice, posebice na tržištima u razvoju, u značajno većem broju osnivaju poduzeća iz nužde nego zato što imaju obećavajuću poslovnu ideju. Osim toga, takva su poduzeća najčešće u sektoru pružanja usluga i javnom sektoru koji su manje kapitalno intenzivni. 

Izazova među ženama u svijetu biznisa još uvijek je puno, važnost diskusije o njima prepoznao je i Poslovni dnevnik. Tako će u petak, 21. ožujka, u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP), Večernjim listom i partnerima, za okruglim stolom okupiti Gordana Marasa, ministra poduzetništva i obrta te predstavnice financijskih institucija, savjetodavnih agencija, proizvođača i medija. Među njima su Maja Pokrovac iz Hrvatske udruge poslodavaca, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Andreja Turčin iz Privredne banke Zagreb, Darija Ivandić-Vidović iz Croatia osiguranja, Andreja Švigir iz Altius savjetovanja, Ljiljana Brenčić-Makar iz tvornice čarapa Makar, Marina Šunjerga iz Večernjeg lista te Božica Babić iz Poslovnog dnevnika.

Sudionice, mahom uspješne poslovne žene, raspravljat će o uspjehu u muškom svijetu, nišama u kojima žene poduzetnice lakše uspijevaju, pristupu upravljanja tvrtkom, slabostima i snazi ženskog poduzetništva te načinima na koji ga se potiče u Hrvatskoj i Europi.

Kako je bilo na prošlom okruglom stolu 'Žene poduzetnice' u organizaciji Poslovnog dnevnika pogledajte ovdje: 

Komentirajte prvi

New Report

Close