Oko 330 tisuća liječi se u Hrvatskoj iako u njoj ne žive

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Još od 1998. u trenutku kada osoba ostane bez posla, prijavom na HZZO ostvaruje zdravstveno osiguranje i pravo na zdravstvenu zaštitu.

Hrvatsku su posljednjih godina napustili deseci tisuća ljudi, no mnogi od njih i dalje se liječe u domovini, ponajprije jer im se to više isplati. Na to su upozorili iz Hrvatske udruge ugovornih ordinacija. Procjenjuju da pravo na zdravstveno osiguranje koristi čak 330 tisuća osoba koje ne žive u Hrvatskoj.

Još od 1998. u trenutku kada osoba ostane bez posla, prijavom na HZZO ostvaruje zdravstveno osiguranje i pravo na zdravstvenu zaštitu. U isto vrijeme ne mora biti u evidenciji nezaposlenih, objašnjavaju iz HZZ-a. Pa tako većina porez plaća u Njemačkoj, a zube na godišnjem odmoru popravlja u Hrvatskoj. 

Problem je to i za ministra zdravstva - i financijski i moralni. "Nije korektno prema onima koji ovdje žive i koji uplaćuju za zdravstveno osiguranje tako da u tom smislu HZZO će poduzimati i već poduzima određene mjere", izjavio je ministar Milan Kujundžić. Mjere će uskoro poduzeti i Europska unija. Uvodi se elektronička razmjena podataka među državama članicama, koja će pomoći u kontroli osiguranika. 

- Prema podacima koje imamo od 31. prosinca 2018., u odnosu na 2017. godinu imamo 40 850 manje osiguranika - oko 0,96%. U našoj evidenciji je i oko 60 000 radnika koji za naše tvrtke rade u EU-u, rekao je Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Lucijan Vukelić. Naglasio je da se HZZO uhvatio u koštac s problemom iseljenih iz Hrvatske koji doprinose plaćaju u inozemstvu, a još su u evidenciji HZZO-a i liječe se u Hrvatskoj.

- U zadnjih godinu dana uspio sam napraviti to da je pred potpisivanjem sporazum s MUP-om po kojem će HZZO dijeliti bazu podataka s MUP-om i dobivati relevantne podatke o svima koji su odjavljeni, pa i privremeno. Upravo čekam poziv ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića kako bi potpisali taj sporazum, kazao je Vukelić.

Napominje i da bi HZZO s 1. srpnja trebao stupiti i u zajedničku izmjenu podataka s EU-om. U to su uključene i zemlje koje nisu članice EU-a, ali su gospodarski vezane s EU-om. To je velik i mukotrpan proces jer ima puno uključenih zemalja. "Svi koji su odjavljeni s mjesta prebivališta i oni koji su odjavljeni s Hrvatskog zavoda za zapošljavanje automatizmom bi trebali biti odjavljeni i u HZZO-u, no ima dio osiguranika koji su kod nas bili direktno prijavljeni, pa ćemo sada i to urediti, rekao je Vukelić za HRT.

Komentari (6)
 • Barbosa
  Barbosa 12:37 19.3.2019.

  to su gluposti, lov na vještice…ustavno pravo svakog građanina hr je pravo na zdravstvenu zaštitu pa tako i naših građana na privremenom radu izvan naših granica

  druga stvar je kada predmetna skupina koristi hr zdravstvenu iskaznicu za liječenje vani ili kući a uplaćuju zdr. osiguranje u drž. poslovanja za što im je izdana pripadajuća strana zdr. iskaznica, e to bi svakako trebalo urediti ali ne ovako senzacionalistički rezajući ih i tretirajući ih skoro kao kriminalce

  ovo je okretanje pile naopako, samo glupavi izgovori za nerad, pogodovanje i korupciju, osiguranici hzzo uopće nisu problem hr zdravstvenog javnog sektora, radi njih taj sustav i postoji a kada bi stvarno ustanovili probleme, onda će se uz ovo ranije navedeno otkriti mnogo večih problema i rupa kroz koje cure vreće novaca od toga oće li kakav gastarbajter izvršuti kakvu pretragu ili potrošiti kakav antibiotik u vrijednosti 500kn jednom godišnje!?

  na kraju, ŠTO JE SA ZAPOČETOM BOLNICOM U BLATU?
  kolike pare su spržene i još propadaju zato jer politici nije u interesu da ima jedan zdravstveni centar koji bi okupljao doslovce sve grane medicine na jednome mjestu, zato jer ne bi mogli kadrovirati i iz rascijepkanih jedinaca isaisavati pare iz hzzo ali to nikome nije bitno ali bitno je da su građani zaokupljeni podjelama i zajedljivošću jednh prema drugima da ih se može tako zaokupljene lakše upravljati, disciplinirati i reketariti!

 • Kirin
  Kirin 11:47 19.3.2019.

  A kaj je sa 660 tisuća koje se liječi, a nije bolesno? Pod navedenim mislim na lažna bolovanja, odlazak doktoru iz socijalnih razloga da se ubije vrijeme, lažne bolesnike i sl.

 • Kirin
  Kirin 11:47 19.3.2019.

  A kaj je sa 660 tisuća koje se liječi, a nije bolesno? Pod navedenim mislim na lažna bolovanja, odlazak doktoru iz socijalnih razloga da se ubije vrijeme, lažne bolesnike i sl.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve