‘Odlazim, HDZ je pun retorike, nespreman za rješavanje krize’

Autor: Jadranka Dozan , 23. rujan 2014. u 09:37
Martina Dalić uoči izbora 2007. napustila je tadašnjeg šefa stranke Ivu Sanadera/Patrik Macek/PIXSELL

Previše se puta, kaže, uvjerila da vodstvo HDZ-a nije spremno odlučno graditi ekonomska rješenja.

Do parlamentarnih izbora još je daleko, ali Sabor je već neko vrijeme u svojevrsnom restrukturiranju.

Sve brojnijoj vojsci nezavisnih zastupnika koja se dosad uglavnom regrutirala iz redova vladajućih pridružuje se i ekonomska stručnjakinja HDZ-a Martina Dalić. Dalić je odlučila napustiti stranku, pa će svoja ekonomska stajališta ubuduće iznositi neopterećena (pred)izbornim stranačkim kalkulacijama.Tu je odluku, kaže, dugo vagala, ali previše se puta uvjerila da se vodstvo HDZ-a nije spremno jasno odrediti prema svojoj ekonomskoj platformi i odlučno graditi ekonomska rješenja kakva zahtijeva dubina i duljina krize.

"Puno je retorike, stvaranja dojma i percepcije u javnosti, a stvarni sadržaj, posebno suočavanje sa složenošću i težinom mjera potrebnom za izvlačenje zemlje iz krize, manje je važan ili u najboljem slučaju sekundaran", objašnjava razočarana razinom (ne)spremnosti dojučerašnje joj stranke da "iskorači izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću".Odluka bivše ministrice financija (u zadnoj godini mandata Vlade J. Kosor) i nešto ranije državne tajnice u Vladinu Uredu za strateški razvoj i fondove EU koja je s tog mjesta odlučila odstupiti uoči izbora 2007. zbog sukoba s Ivom Sanaderom i jest i nije iznenađenje. Već dugo je evidentno da je ekonomski tim HDZ-a prilično heterogen, tj. da često, kako danas kaže Dalić, "zastupaju međusobno suprotne i nespojive ideje".

Već proljetos je pak javno iskazala neslaganje s tadašnjom verzijom gospodarskog programa koji je osvanuo u medijima, a poput prethodnih se oslanjao na državne investicije – od podmorskih tunela do kanala Sava-Dunav. To ne može izvući zemlju iz krize, upozoravala je. Tomislav Karamarko tada je novinarima poručio da su parcijalno iščitali njezin istup. Premda u pogledu struke i profesionalne energičnosti ekonomski znalci Dalić mahom smatraju i najjačom karikom HDZ-ova (do)sadašnjeg ekonomskog tima, javna je tajna da nije baš 'kliknula' sa šefom HDZ-a. On je na kraju ekonomske odbore dodijelio Tomislavu Ćoriću (za financije) i Marku Kolakoviću (za gospodarstvo), a i u spekulacijama o ministarskim križaljkama u novije se vrijeme nije bilo Dalić. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

svaka batina ima dva kraja…makar se bojim da su argumenti ipak na strani gosp. dalić

HDZ je izmislio Martinu Dalić, (Isto kao većina današnji uspješni biznismena i/ili političara) i nije da branim HDZ, ali gdje je malo dostojanstvenost? Drugo, da li se krije nešto drugo ovdje…?

Koje krize, odakle je ova došla? Vani sve ćelavci voze aute od preko 100 kila Eura. Pa da je kriza vozili bi valjda zaprežna kola. A i ne vjerujem da ona i njene kolege nemaju Eura koje običan puk ni u svojim najboljim snovima nemaju.
Sve su opustošili, nakupili se za generacije iza sebe i vele da je kriza. Pa kako to? Puk nema ništa i njima je kriza a ovih 10 posto ima sve i to preko svake mjere, nezasluženo jer da je i ostalima dobro onda bi bilo zasluženo.

Kako ovi političari znaju reći istinu kad nisu pod stranačkom stegom.

New Report

Close