Odgođen projekt e-građani vrijedan 10 milijuna kuna

Autor: Ante Pavić , 30. prosinac 2013. u 14:23
Hrvoje Somun, predsjednik Uprave APIS IT/B. Filić/PIXSELL

Projekt je službeno Vladinom odlukom pokrenut u travnju i trebao je biti dovršen u siječnju 2014.

Nedostatak novca u državnoj blagajni doveo je do odgode završetka projekta e-građani čiji je početak prethodno najavljen 1. siječnja.

Kako je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, projekt e-građani trebao bi profunkcionirati na proljeće sljedeće godine. Prilično kompleksan projekt koji bi građanima trebao omogućiti pristup javnim informacijama i informacijama o javnim uslugama na jednom mjestu, siguran pristup osobnim podacima i elektroničku komunikaciju građana i javnog sektora, službeno je Vladinom odlukom pokrenut u travnju ove godine. Trebao bi značajno povećati efikasnost državne uprave koju mnogi zazivaju već godinama te smanjiti gužve u uredima javne uprave uz poticanje snažnije participacije građana u demokratskim procesima.

Na njemu radi više tvrtki, a ukupna se vrijednost kreće oko 10 milijuna kuna. Vlada očekuje da će se njegovom implementacijom smanjiti i troškovi za građane. Tvrtka Globaldizajn radi središnji državni portal gov.hr, Apis radi korisnički pretinac dok Fina radi Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS). Kako je objašnjeno prilikom pokretanja projekta, svaki građanin Hrvatske kojem je izdana prihvatljiva vjerodajnica za elektroničku identifikaciju, imat će u okviru Nacionalnog identifikacijskog i autentifikacijskog sustava jedinstveni elektronički identitet kojim će se koristiti u pristupu elektroničkim javnim uslugama, odnosno u elektroničkoj komunikaciji s javnim sektorom.

Osim toga, u projekt je uključen čitav niz ministarstava i državnih službi koje još uvijek treba iskoordinirati kako bi se projekt doveo do kraja. I u tom slučaju još uvijek ima dovoljno mjesta za napredak zbog čega će se trebati uložiti dodatni napori, a iz državne uprave smatraju da odgodom nije došlo i do odustanka od projekta. Osim toga, još uvijek treba nabaviti veću količinu opreme, ali ni to nije napravljeno u potpunosti. Stoga se u državnoj administraciji nadaju da će prikupiti novac početkom 2014. i da će na proljeće građani napokon moći dobiti efikasniju uslugu.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Taj sektor vodi g. Opačić. Hik! I taj novi rok je puko maštanje. Preče su frizure i kostimići.

kakva nesposobnost [emo_palacd]

New Report

Close