Od sutra plin za kućanstva pojeftinjuje od 16 do 20 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. ožujak 2016. u 14:25
Foto: Davor Višnjić / Pixsell

Nove cijene plina za sva 34 opskrbljivača u obvezi javne usluge utvrdila je prošli tjedan Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

Cijena prirodnog plina za kućanstva od petka, 1. travnja, u prosjeku će biti niža od 16 do 20 posto, čime bi ukupni godišnji trošak građana za plin, ovisno o njihovoj prosječnoj potrošnji, mogao biti smanjen od oko 550 do 800 kuna. 

Nove cijene plina za sva 34 opskrbljivača u obvezi javne usluge utvrdila je prošli tjedan Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA). Naime, HERA je 25. ožujka na svojim internet stranicama objavila Odluku o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom za razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2016. godine, a ta je odluka objavljena i u Narodnim novinama (broj 28. od 30. ožujka).

Prema toj odluci, cijene plina za kućanstva koja spadaju u najčešći tarifni model (TM2 s godišnjom potrošnjom od 5.000 do 25.000 kilovatsati) od 1. travnja kretat će se od 0,2197 kuna po kilovatsatu (kWh) do 0,2850 kuna po kWh (bez PDV-a), odnosno od 0,2746 do 0,3563 kune po kWh (s PDV-om). To je u odnosu na dosadašnje cijene u prosjeku smanjenje od 16 do 20 posto.

HERA u objavi na svojim internet stranicama naglašava kako je, zbog različitog troška distribucije plina koji odražava stvarne troškove operatora distribucijskog sustava, krajnja cijena plina različita po pojedinim distribucijskim područjima. Krajnja cijena se također razlikuje po tarifnim modelima koji obuhvaćaju kupce usporedivih značajki potrošnje (ukupno 12 tarifnih modela od kojih se prva četiri – TM1 – TM4, najvećim dijelom odnose na kupce iz kategorije kućanstvo), navode iz HERA-e.

Godišnji trošak za plin manji od 550 do 800 kuna

Građani važeću cijenu plina po pojedinim područjima i pojedinim tarifnim modelima, kao i točan iznos koji mogu uštedjeti, mogu provjeriti putem aplikacije "iPlin", koja je dostupna na HERA-inoj internet stranici.

U najvećem hrvatskom opskrbljivaču prirodnog plina, Gradskoj plinari Zagreb – Opskrba, koja ima oko 270 tisuća korisnika u kategoriji kućanstva, kažu kako je smanjenje cijene, ovisno o tarifnom modelu, oko 20 posto.

Na području Zagreba kućanstvima u najčešćem tarifnom modelu (TM2) cijena je smanjena s dosadašnjih 0,2752 na 0,2197 kuna po kWh, odnosno s oko 3,5 kuna po prostornom metru na 2,9 kuna po prostornom metru (sve su cijene bez PDV-a).

Nove, niže cijene plina znače da će građani na području Zagreba s prosječnom godišnjom potrošnjom od oko 1.100 prostornih metara odnosno oko 10.500 kWh u godini dana uštedjeti između 700 do 800 kuna, kažu u Gradskoj plinari Zagreb.

I informativni izračun s HERA-ine aplikacije "iPlin" pokazuje da će građani Zagreba s prosječnom godišnjom potrošnjom od oko 10.500 kWh uštedjeti oko 730 kuna tijekom godine dana. Taj izračun, naime, pokazuje da će im godišnji iznos koji plaćaju za potrošeni plin te za mjesečnu fiksnu naknadu (s PDV-om) po novome iznositi 3.093 kune, što je oko 19 posto manje od dosadašnjih 3.822 kune.

Čelnici riječkog Energa u srijedu su na konferenciji za novinare objavili kako će za njihovog prosječnog korisnika plina ukupni trošak na godišnjoj razini biti manji za oko 16 posto odnosno oko 545 kuna. Po njihovoj računici, prosječni korisnik plina u tarifnom modelu TM2, koji prirodni plin koristi za kuhanje, zagrijavanje PTV-a i grijanje, do sada je plin plaćao 3,93 kune po prostornom metru, a od početka travnja plaćat će 3,29 kuna po kubiku (cijene s PDV-om). Prosječna potrošnja kućanstava na području Rijeke je 0ko 850 prostornih metara godišnje pa računica pokazuje da će im godišnji trošak za plin biti smanjen s dosadašnjih oko 3.340 kuna na oko 2.795 kuna (s PDV-om).

Građani očitajte plinomjere

Kako će se nove, niže cijene plina primjenjivati od 1. travnja, što se ne poklapa s tromjesečnim ili šestomjesečnim obračunskim razdobljem, iz HERA-e podsjećaju građane da mogu sami očitati plinomjer i o tome dostaviti podatke svom opskrbljivaču plinom u roku tri dana od stupanja na snagu novih cijena, odnosno to mogu učiniti do uključivo 3. travnja. Ako građani ne dostave podatke o stanju plinomjera, opskrbljivač će potrošnju plina za razdoblje do dana stupanja na snagu novih cijena utvrditi razmjerno broju dana potrošnje plina između očitanja na početku i na kraju obračunskog razdoblja. 

Zbog primjene novih cijena neki su opskrbljivači najavili izvanredno očitanje plinomjera, pa je tako primjerice varaždinski Termoplin putem svoje web stranice najavio da će do 5. travnja provoditi očitanje plinskih brojila, dok su neki, među njima i Gradska plinara Zagreb, građane pozvali da sami očitaju brojila i dostaviti podatke.

Gradska plinara Zagreb je tako kupce na zagrebačkom području pozvala da sami očitaju plinomjere i očitanje im dostave do 4. travnja bilo putem web stranice Gradske plinare-Opskrba ili besplatne web i mobilne aplikacije "moj račun" ili telefonski. 

Inače, pojeftinjenje prirodnog plina uslijedilo je nakon što je Vlada 23. ožujka donijela odluke o cijeni plina po kojoj je proizvođač prirodnog plina, odnosno Ina, dužna plin proizveden na području Hrvatske prodavati opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu, odnosno Hrvatskoj elektroprivredi (HEP), te odluku o cijeni po kojoj je HEP dužan prodavati plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom za kupce iz kategorije kućanstava. Prema tim odlukama, Ina će od 1. travnja plin proizveden na području Hrvatske prodavati HEP-u po cijeni od 0,1369 kuna po kWh, što je 20,1 posto niža cijena nego sada (0,1715 kuna po kWh), a HEP će plin opskrbljivačima u javnoj usluzi opskrbe plinom kućanstava prodavati po cijeni od 0,1734 kune po kWh, što je 24,2 posto niža cijena nego sada (0,2289 kuna po kWh).

Komentirajte prvi

New Report

Close