Od članstva u EU Hrvatska u plusu 14,4 milijarda kuna

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2019. u 15:15
Foto: Borna Filić / Pixsell

Kada se govori o korištenju fondova Europske unije, Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 10,7 milijarda eura, a u ovom trenutku ugovoreno je 66% alokacije, raspisano gotovo 85% natječaja, dok je korisnicima isplaćeno 21% dodijeljenih sredstava.

Kao jedna od članica Europske unije Hrvatska je od svoga ulaska uplatila u zajednički proračun 19,7 milijarda kuna. S jučerašnjim danom Hrvatska je u istom razdoblju iz EU primila 34,1 milijarda kuna, čime je ostvarila plus od 14,4 milijarda kuna, priopćilo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Sa sve bržom i kvalitetnijom apsorpcijom EU sredstava dostupnih kroz fondove Europske unije ta će razlika kontinuirano nastavljati rasti. Trenutačno se u Hrvatskoj više od 80% svih javnih investicija i 8306 privatnih poduzeća financira nepovratnim sredstvima fondova Europske unije – dodaju u priopćenju.

Kada se govori o korištenju fondova Europske unije, Hrvatskoj je na raspolaganju ukupno 10,7 milijarda eura, a u ovom trenutku ugovoreno je 66% alokacije, raspisano gotovo 85% natječaja, dok je korisnicima isplaćeno 21% dodijeljenih sredstava.

U svrhu postizanja gospodarskog i socijalnog rasta te razvoja Hrvatske na svim razinama, omogućeno je financiranje velikih infrastrukturnih projekata iz područja prometa, zdravstva, znanosti, poduzetništva, očuvanja okoliša, kao što je izgradnja Pelješkog mosta, trenutno najvećeg i najvažnijeg projekta u Hrvatskoj, zatim razvoj Zračne luke Dubrovnik, nadogradnja i elektrifikacija postojeće željezničke pruge od značaja za međunarodni promet Vinkovci-Vukovar, modernizacija tramvajske infrastrukture na području grada Osijeka, ulaganje, opremanje i rekonstrukcija bolnica i domova zdravlja, izgradnja računalnog i podatkovnog oblaka, Istraživačko-edukacijski centar za zdravstvenu i medicinsku ekologiju i zaštitu od zračenja, izgradnja i obnova studentskih domova, izgradnja poduzetničkih zona, Centar za upravljanje posjećivanjem Nacionalnog parka Krka, Arheološki park Vučedol itd.

– Opća gospodarska kretanja u Hrvatskoj od ulaska u Europsku uniju pokazuju pozitivan smjer: porast bruto domaćeg proizvoda (BDP); smanjenje nezaposlenosti; porast izvoza, pogotovo u Europsku uniju, kao rezultat bescarinskog pristupa jedinstvenom tržištu od 500 milijuna stanovnika. Stabilno okruženje u okviru EU-a pogoduje i razvoju turizma kao iznimno značajnoj gospodarskoj grani. U pogledu fiskalne politike, učinjen je velik iskorak te su ostvareni značajni napori na području javnih financija, a pritom su preokrenuti i trendovi koji su bili izrazito nepovoljni, uz brojne mogućnosti koje pružaju EU fondovi – stoji u priopćenju Ministarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close