Od 235 predstečajnih predmeta riješili ih samo sedam!

Autor: Suzana Varošanec , 26. kolovoz 2013. u 21:59
PIXSELL

Trgovački sud u Zagrebu u svojem informacijskom sustavu za upravljanje sudskim predmetima (ICMS) do ponedjeljka je imao 235 upisanih postupaka radi sklapanja predstečajne nagodbe.

Trgovački sud u Zagrebu u svojem informacijskom sustavu za upravljanje sudskim predmetima (ICMS) do ponedjeljka je imao 235 upisanih postupaka radi sklapanja predstečajne nagodbe. Riječ je o predmetima koje je sustav zabilježio i oni nose svoj broj i oznaku “Stpn”. A od 235 evidentiranih predmeta na prste se mogu nabrojati oni koji su riješeni.

Prema našim izvorima, zagrebački je sud, iako kao najveći u zemlji obuhvaća oko pola gospodarstva, ukupno riješio sedam predstečajnih predmeta: šest ih je završilo sklapanjem sudske nagodbe, a u jednom je slučaju ona odbijena. Posrijedi je nagodba Industrogradnja grupe s vjerovnicima, kako je to odlučio sudac Mislav Kolakušić.

Navodeći da je nagodba nedopuštena, Kolakušić se upustio u rješavanje po Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, a onda se predomislio u slučaju Dalekovoda, odlučivši se na zastoj postupka i podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti. No, upravo je to navodno razlog što su skromne brojke obilježile rad tog suda na Vladi važnim predmetima za rješavanje nelikvidnosti. Kako tvrde naši izvori, zagrebački suci uglavnom čekaju što će reći Ustavni sud, a prolazno vrijeme ne bi, smatraju, bilo puno drukčije ni da rad nije poremetila sezona godišnjih odmora.

Naime, s jedne strane uskoro bi mogao porasti broj riješenih predmeta, s kako se kod broja riješenih ne upisuju svi oni koji su imali ročište, a nije još doneseno rješenje, no s druge strane velike su šanse da je sud dobio više stotina prijeloga i da se to još ne bilježi. Navodno je praksa da se ne određuje broj predmeta sve dok se ne odredi sudac koji ga dobiva u rad, tako da zapravo nije moguće doznati ukupan broj predmeta koji su došli na sud, a u odnosu na njih nije određen sudac ni broj predmeta. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Selo gori a baba se češlja [emo_zloban]

New Report

Close