Ponovo kreću subvencije za kupnju električnih vozila

Punionice su u gradovima, ali ne i na autocestama/Željko Lukunić/PIXSELL Punionice su u gradovima, ali ne i na autocestama/Željko Lukunić/PIXSELL

U Hrvatskoj lani 1848 hibrida, te 224 e-auta, a nove subvencije mogle bi biti 'teške' 85 milijuna kuna.

Nakon dvogodišnjeg zastoja u poticajima za električne automobile, od 2018. će se oni opet isplaćivati njihovim kupcima.

Najavio je to Ljubomir Majdandžić, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na konferenciji "Utjecaj tehnologije na razvoj mobilnosti" koju je jučer u Zagrebu organizirala"Američka gospodarska komora u Hrvatskoj(AmCham). Naime, tijekom 2014. i 2015. subvencionirana je s 50 milijuna kuna kupnja ukupno 1428 električnih vozila na našem tržištu.

Dodatnih 30-ak milijuna je uloženo je u infrastrukturu. Iako još nisu poznati detalji novog natječaja, Majdandžić očekuje da će se raditi o 85 milijuna kuna. Nagađa se da će biti postroženi i uvjeti tako da se subvencije više neće moći dobiti za hibridna vozila, koja voze na benzin i struju, a kakvih je i većina kupljena u prethodnom natječaju, već isključivo ona na električni pogon.  

Prema podacima Centra za vozila Hrvatske (CVH), krajem prošle godine u našoj zemlji je bilo registrirano 1843 automobila na hibridni pogon te 224 na električni. Bilo je i 445 električnih mopeda i bicikala. Na AmChamovom skupu je istaknuto da su električni automobili budućnost, no da u mnogim zemljama, kao što je i Hrvatska, postoji još niz prepreka koje sprečavaju njihovu veću popularnost među kupcima.

U Hrvatskoj je velik problem što se ovo pitanje  provlači kroz četiri resora: promet, energetiku, zaštitu okoliša te turizam. Osim toga, mreža brzih punionica je ključan infrastrukturni problem. I dok većina hrvatskih gradova, a sve više i općina, ima punionice, na autocestama one gotovo ne postoje. Upozoreno je i na neodrživost postojećeg sustava besplatnih punioca, kojih je trenutno 201, a planirano je 345, te koje će se morati, prije ili kasnije komercijalizirati. U HT-u, primjerice, i tim od 20-ak stručnjaka već radi na budućoj komercijalizaciji. 

Komentari (6)
 • jod
  jod 15:17 13.9.2017.

  Evo moga nazadnog komentara:
  najprije svi plaćamo skuplje struju iz “obnovljivih izvora”, (kao da hidroelektrane troše plin ili ugljen) kako bi oni koji su zgrabili trenutak mogli od toga živjeti. Sad plaćamo struju onima koji si mogu priuštiti ultraskupe baterijske pokretne bombe i to zovemo napretkom, pa ljudima kojima auto nije ozbiljno potreban (kako ćete s električnim stići do Dubrovnika i natrag u Zagreb u jednom danu ?) sufinanciramo i sam električni auto. Prije toga smo sufinancirali “ugostiteljima” bazene kako bi se popravila ponuda u turizmu. Kad bismo imali istu logiku, sad bi trebalo dati 50% poticaja za kupovinu maslaca, čvaraka, steakova i oborite ribe…
  Naravno, ja sam nazadan jer mi je sufinanciranje automobila na plin, recimo, puno logičnije. Baterije, tj. akumulatore, ne proizvodi ni jedna meni poznata tvornica od koje bi živio netko u Europi. A to je 50% ogromog troška novih elektromobila. Ostalo je trošak podmazivanja političara (“lobista”) da ovakve superhik fore uopće podrže. Što je sljedeće, sufinanciranje novih Apple X smartfona, jer su jezivo skupi a potrebniji nego čisti zrak?

 • mllr
  mllr 13:47 13.9.2017.

  ima li netko elektro u korištenju, kakva su iskustva ?

 • discover
  discover 13:28 13.9.2017.

  Neka kupnju električnih automobila potaknu proizvođači smanjenjem cijena svojih proizvoda, a ne država subvencijama, novcem koji je otela porezima svim građanima, da bi subvencionirala odabrane. Isto tako neka i banke koje daju svoj proizvod - novac, subvencioniraju kupnju stanova i kuća povoljnim kamatama, a ne država - novcem koji je otela porezima svim građanima, da bi subvencionirala samo neke. Država radi u manjinskom interesu umjesto u većinskom. Neka država smanji poreze, PDV i ostale namete i to će biti dovoljna “subvencija”, a subvencionirani će biti svi građani, a ne samo šačica pojedinaca… “kad ja dođem na vlast” sve subvencije se ukidaju, PDV ide ispod 20%, komunalna naknada i ostale izmišljotine se ukidaju… porezi na dobit svih vrsta se ukida… glasajte za mene :D

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!