Od 1. siječnja novi način podnošenja prijava na mirovinsko osiguranje

Autor: Agencija VLM , 30. prosinac 2013. u 18:02
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Od 1. siječnja za poslodavce i sve ostale koji moraju podnositi prijave na mirovinsko osiguranje uvode se dvije bitne novine, izvijestili su iz HZMO-a.

Od 1. siječnja za poslodavce i sve ostale koji moraju podnositi prijave na mirovinsko osiguranje uvode se dvije bitne novine, izvijestili su iz HZMO-a. Od prvog dana 2014. rok za podnošenje prijava i odjava na mirovinsko osiguranje bit će 24 sata, a obveznici s više od tri osiguranika prijave će morati podnositi elektroničkim putem (e-prijave).

To je propisano novim Zakonom o mirovinskom osiguranju i Pravilnikom o vođenju matične evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji na snagu stupaju 1. siječnja. Prijelazni rok za e-prijave iznosi tri mjeseca od dana stupanja na snagu. U prijelaznom periodu prijave će se moći predavati i u papirnatom obliku na šalterima Zavoda, uz rok predaje prijava od 24 sata, koji se bez iznimke primjenjuje od 1. siječnja 2014.

Sustav e-prijava postoji od 2006. godine, a sada se uvodi novi i moderniji sustav. Postojeći korisnici sustava e-prijava prenose se u novi sustav i ne moraju se ponovno registrirati. Novi korisnici popunjavanjem Pristupnog lista mogu otvoriti korisnički račun, te ga ovjerenog, zajedno s potrebnom dokumentacijom, predati na šalter najbliže područne službe ili ureda Zavoda. Korisnici koji posjeduju poslovni FINA certifikat koji sadrži OIB (izdan nakon 11. ožujka 2013.), a ujedno su i ovlaštene osobe za zastupanje obveznika doprinosa, Pristupni list mogu potpisati i predati elektroničkim putem, bez potrebe odlaska na šalter.

Komentirajte prvi

New Report

Close