Od 1. rujna novi uvjeti na tržištu toplinske energije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. lipanj 2014. u 18:05
Robert Anic/PIXSELL

Novi uvjeti za sudionike na tržištu toplinske energije nastupit će 1. rujna, a do tada svi odnosi i obveze ostaju nepromijenjeni.

Novi uvjeti za sudionike na tržištu toplinske energije nastupit će 1. rujna, a do tada svi odnosi i obveze ostaju nepromijenjeni, istaknuli su danas iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) iz koje su pozvali korisnike toplinske energije, posebno ovlaštene predstavnike suvlasnika da što prije odaberu kupca toplinske energije kako bi se mogli zaključiti svi propisani ugovori i kako bi to tržište počelo funkcionirati za sezonu grijanja 2014/2015.

Iz HERA-e to ističu u odgovoru na Hinin upit o otvorenom pismu koje je danas Regionalna organizacija za zaštitu potrošača (ROZP) iz Karlovca uputila krajnjim kupcima toplinske enegije.

RZOP u tom pismu tvrdi da je u gotovo svim gradovima Hrvatske s početkom lipnja za korisnike gradskog toplinskog sustava prestala obaveza plaćanja bilo kakvih paušala i snaga, odnosno računa za grijanje te da će biti nezakoniti računi koje bi kupcima toplinske energije nadalje slale toplane.

Naime, kako navode iz te organizacije, ovlašteni predstavnici stanara na zajedničkim mjernim mjestima ili krajnji kupci sami, ako imaju zasebno mjerno mjesto, trebali su do 1. lipnja, sukladno Odluci o namjeri sklapanja ugovora o potrošnji toplinske energije s kupcem toplinske energije. sklopiti ugovor o potrošnji toplinske energije za predstojeću ogrjevnu sezonu.

Budući da to u većini gradova u Hrvatskoj nije provedeno, silom važećeg Zakona o tržištu toplinske energije, prestaje svaki trgovački odnos između krajnjeg kupca i kupca toplinske energije, jer u naravi ne postoji ugovorni odnos. Daljnje bi slanje računa predstavljalo agresivnu i nepoštenu monopolističku poslovnu praksu, zakonom zabranjenu, piše u otvorenom pismu RZOP-a.

Svima je temeljna aktivnost bila kako spriječiti potrošača da se izdvoji iz sustava i sada je toplinarstvo u Hrvatskoj u kolapsu, ustvrdio je u izjavi za Hinu predsjednik ROZP-a Željko Tomašić, dodajući kako ta organizacija od stupanja na snagu Zakona o tržištu toplinske energije upozorava sve subjekte u toplinarstvu da treba organizirati tržište toplinske energije, jer ga sada nema, a na to su se oglušili svi subjekti od HERE, preko lokalnih samouprava do subjekata koji proizvode i prodaju toplinsku energiju.

Iz HERA-e na upit Hine tvrde pak kako ROZP u otvorenom pismu "iznosi iskrivljene informacije koje nikako ne doprinose obvezama svih sudionika kako bi zaživjelo tržište toplinske energije".

Podsjećaju da je Zakonom o tržištu toplinske energije određeno da su kupac toplinske energije i opskrbljivač toplinskom energijom dužni po prvi put sklopiti ugovor o opskrbi kupca toplinske energije do 1. rujna 2014. godine za ogrjevnu sezonu 2014/2015.

Također, do 31. kolovoza 2014. na snazi su važeći Opći uvjeti za opskrbu toplinskom energijom (Narodne novine broj 129 iz 2006.) na temelju kojih račune tarifnim kupcima šalje opskrbljivač toplinskom energijom kao što je radio i do sada. Prema tome, sve obveze i odnosi između tarifnih kupaca i opskrbljivača toplinskom energijom ostaju nepromijenjeni do 31. kolovoza, navode iz HERA-e.

Dodaju da 1. rujna ove godine na snagu stupaju novi Opći uvjeti za isporuku toplinske energije i Opći uvjeti za opskrbu toplinskom energijom (oba objavljena u Narodnim novinama 35 iz 2014.) u kojima je određeno da račune za toplinsku energiju krajnjim kupcima ispostavlja kupac toplinske energije na temelju ugovora o potrošnji toplinske energije.

Uvjeti za sklapanje ugovora o potrošnji toplinske energije propisani su člankom 11. Zakona o tržištu toplinske energije, koji određuje da ovlašteni predstavnik suvlasnika, podnosi odluku o sklapanju ugovora o potrošnji toplinske energije s kupcem toplinske energije za obavljanje djelatnosti kupca toplinske energije, isključivo temeljem odluke većine glasova suvlasnika koja se računa po suvlasničkim dijelovima, a ne po broju suvlasnika. Ako se takva odluka ne može postići, takvu će odluku donijeti sud, na temelju zahtjeva bilo kojeg od suvlasnika, u izvanparničkom postupku, objašnjavaju iz HERA-e i dodaju da će na temelju tih odluka ovlašteni predstavnik suvlasnika sklopiti ugovor o potrošnji toplinske energije s kupcem toplinske energije, a koji se smatra sklopljenim sa svim krajnjim kupcima unutar zgrade/građevine.

"Još jednom želimo naglasiti kako će novi uvjeti za sudionike na tržištu toplinske energije nastupiti 1. rujna 2014. godine, a do tada svi odnosi i obveze ostaju nepromijenjeni", poručuju, uz ostalo, iz HERA-e odajući da se registar kupaca toplinske energije nalazi na njihovim internetskim stranicama ( www.hera.hr).

Komentirajte prvi

New Report

Close