Očekujemo 100 projekata malih tvornica od kojih će svaka zaposliti na desetke ljudi

Autor: Saša Paparella , 30. siječanj 2015. u 11:56
Photo: Marko Jurinec/PIXSELL

Hrvatska nakon šest godina napokon izlazi iz recesije, a što nije mišljenje vlade nego cijelog niza analitičara.

Hrvatska nakon šest godina napokon izlazi iz recesije, a što nije mišljenje Vlade nego cijelog niza analitičara. Bilježimo rast izvoza i pad nezaposlenosti, napokon se počelo otvarati više obrta i tvrtki nego što ih se zatvorilo.  Osim toga,  narednih godinu dana očekujemo 100 projekata malih tvornica od kojih će svaka zaposliti po nekoliko desetaka ljudi,  rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras prilikom otvaranja manifestacije Poslovni uzlet grada Koprivnice 2015., održane u petak.

„Informacija o projektima i o državnim potporama mora doći do svakoga, mora se olakšati poslovanje svakome tko se želi baviti poduzetništvom. U svega tri godine ova je vlada uložila dvije milijarde kuna u obrt i poduzetništvo, više nego prethodne dvije vlade zajedno“, istaknuo je Maras,  dodavši da je „Poslovni uzlet izrazito korisna edukativna manifestacija za koju vjerujemo da će, nakon 7.000 lanjskih, ove godine u 22 grada proći čak 30.000 hrvatskih poduzetnika i obrtnika“. Ministar Maras pohvalio je rad koprivničkog Poslovnog inkubatora,  u koji je država investirala 1,9 milijuna kuna, a o čijem je radu nazočne informirala Martina Golčić, direktorica Koprivničkog poduzetnika.

Poslovni inkubator pomaže novim poduzetnicima da s minimalnim troškovima započnu poslovanje, pa je tako primjerice cijena najma kvadratnog metra poslovnog prostora u prvih šest mjeseci svega jednu kunu. Na istom se mjestu mogu koristiti i neki zajednički strojevi, što početnicima također olakšava prve korake. Osim toga, u inkubatoru svatko može dobiti pomoć oko promocije, otvaranja novih tržišta, edukacije, izrade studija i korištenja sredstava EU fondova. U zadnja tri mjeseca već je prijavljeno 12 projekata za socijalni fond EU, a ugovoreno je i 17 projekata za program ruralnog razvoja. U ta tri mjeseca inkubator je dobio tri nova stanara, pa je Martina Golčić najavila podizanje novog, proizvodnog inkubatora.

Mišel Jakšić, zamjenik gradonačelnice Koprivnice pohvalio se da je u tom gradu po prvi puta nakon šest godina broj novootvorenih tvrtki i obrta veći od broja zatvorenih, a povećava se i izvoz. „Koprivnica je grad razvoja i to zbog razvijene energetske infrastrukture i efikasne javne uprave što je nužno da se izvučemo iz gliba u koji smo se ukopali ovih 25 godina“, rekao je Jakšić, te je istaknuo da bi se razvoj Hrvatske mogao potaknuti rezanjem broja gradova i  županija.

S tom se opservacijom nije složio župan koprivničko- križevački Darko Koren, naglasivši da „u Hrvatskoj postoji barem deset važnijih pitanja, a kad njih riješimo i taj sekundarni problem broja gradova i županija sam će se riješiti“.  Koren je naglasio važnost lokalne zajednice u rušenju birokratskih prepreka, kao i ulogu medija u stvaranju poduzetniče klime. Po njegovu mišljenju, lokalnih šerifa u Hrvatskoj nema tako puno koliko se o  njima piše, „a ovdje i Koprivnici za njih sigurno nema prostora“. 

 

Komentari (9)
Pogledajte sve

kada se sjetim kako je plakao, kada je drug Ivo izgubio mjesto, mogu samo zamisliti kako će to izgledati kada on dobije nogu

Samo jedna rijec = TUDUM

Očekujemo da klaun od Marasa i slični klaunovi iz vlade te sabora dobiju doživotnu zabranu obavljanja službeničkih poslova, jer tu štetu nemre namirit ni štamparija novca! A tko želi cirkus nek ide u Moira Orfei!

kalendar, 30.01.2015. u 15:56
…NE CITA KOMENTARE…

The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter. – Winston Churchill

U ne tako davnoj prošlosti u više navrata se po svim medijima i forumima trubilo kako nam je super (Dot-com bubble, Real estate bubble, Stock market bubble, Bitcoin bubble). Svi znamo kako je to završavalo. Mediji i forumi uvijek kasne s informacijama.

A pessimist sees the difficulty in every opportunity; an optimist sees the opportunity in every difficulty. – Winston Churchill

lp i čuvajte živce[emo_smijesak]

New Report

Close