Bivša Vrdoljakova zamjenica postala savjetnica srpskog premijera

Autor: Marija Brnić , 16. srpanj 2013. u 16:34
U veljači je na vlastiti zahtjev otišla s mjesta zamjenice ministra gospodarstva, potom se nagađalo da će u HNB.../Patrik Macek/PIXSELL

Karijeru je gradila izvan stranačkih voda, pa je i u vrijeme kada je u Banskim dvorima predsjedao Ivo Sanader nastavila kotirati na višim funkcijama.

Bivša zamjenica hrvatskoga ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal odnedavno je, doznaje Poslovni dnevnik, angažirana kao savjetnica u uredu srbijanskoga premijera Srbije Ivice Dačića.

Riječ je o uredu za europske integracije, u kojemu je kao dio konzorcija s ekspertnim timom iz Francuske Tamara Obradović Mazal angažirana kao ključni stručnjak za pravno usklađivanje i pravna pitanja. Projekt, doznajemo neslužbeno, financira Europska unija, a s radom u uredu srbijanske vlade startao je početkom prošloga tjedna. S obzirom na dosadašnju karijeru, Tamara Obradović Mazal definitivno je osoba pogodna za takav projekt. Sudjelovala je, naime, u hrvatskom pregovaračkom pocesu s Bruxellesom, a najveći angažman svakako je imala u području vezanom uz brodogradnju. Visoke funkcije počela je obnašati još za mandata premijera Ivice Račana, kada je bila pomoćnica ministra europskih intergacija.

Karijeru je gradila izvan stranačkih voda, pa je i u vrijeme kada je u Banskim dvorima predsjedao Ivo Sanader nastavila kotirati na višim funkcijama. Bila je postavljena za državnu tajnicu u Ministarstvu gospodarstva, na čijem su čelu bili najprije Branko Vukelić, a potom Damir Polančec. Nakon Polančecove ostavke nakratko ga je i zamijenila, te je preuzela vođenje Ministarstva do dolaska Đure Popijača. Potom se povukla u privatni sektor, točnije kao savjetnica u konzultantskoj kući Delloite. U politiku se nedugo nakon toga vraća kao najbliža suradnica bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Radimira Čačića. Bila je ključna osoba za neke važne i osjetljive procese godinu dana, od pregovora za rješavanje blokade zagrebačkog Diokija i Dina Petrokemije do završetka privatizacijskih procesa u velikim hrvatskim brodogradilištima.

Zbog dovođenja do finala pregovora za škverove zadržala se i nakon Čačićeva odlaska iz Vlade, pomažući njegovu nasljedniku Ivanu Vrdoljaku. U veljači je, međutim, na vlastiti zahtjev Vlada razriješava dužnosti zamjenice ministra gospodarstva. Nedugo nakon toga u medijima su se prenosile informacije iz političkih krugova o njezinu angažmanu u monetarnoj politici. Kalkuliralo se da će u travnju ili svibnju preuzeti dužnost viceguvernerke u Hrvatskoj narodnoj banci, što je navodno podupirao i guverner Boris Vujčić. To se na koncu ipak nije realiziralo, a u međuvremenu se Tamara Obradović Mazal povukla iz fokusa javnosti. No, njezino iskustvo prepoznali su u susjedstvu, koje tek počinje ploviti prema Europskoj uniji.

Komentari (3)
Pogledajte sve


Zemlja koja drži do sebe i svojih interesa nikad ne bi dozvolila da joj bivši visoki dužnosnik ode radit za neprijateljsku zemlju.

Hrvatska bi bila puno bolja zemlja kada bi vecina tih visokih duznosnika preselila u Srbiju.

Zemlja koja drži do sebe i svojih interesa nikad ne bi dozvolila da joj bivši visoki dužnosnik ode radit za neprijateljsku zemlju.

Pamet i iskustvo je uvjek cjenjena roba[emo_novac][emo_palacg]

New Report

Close