Obiteljski smještaj kreće s tužbama

Autor: Marija Crnjak , 12. siječanj 2016. u 07:42
U RH posluje 67 tisuća malih iznajmljivača/Duško Jarmaz/PIXSELL

Ministar turizma Darko Lorencin, međutim, tvrdi da se radi o Zakonu i Pravilniku koji nisu u domeni ministarstva, ali on nema ništa protiv njih.

Privatni iznajmljivači ne odustaju od svog uvjerenja da su protuzakonito morali plaćati energetske certifikate u razdoblju prije donošenja izmjena Pravilnika o energetskom certificiranju, što će na sudu pokušati dokazati Zajednica obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore.

Kako otkriva predsjednik Zajednice Nedo Pinezić, u tijeku je prikupljanje dokaza za pokretanje prijave Državnom odvjetništvu zbog zlouporabe položaja i ovlasti zaposlenih u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja s ciljem stjecanja nezakonite dobiti tvrtki ovlaštenih za certificiranje objekata. Na to ih upućuje, pojašnjava Pinezić, donošenje podzakonskih akata, odnosno Pravilnika o energetskom certificiranju, čije su izmjene u prosincu dokaz da na temelju prve verzije Pravilnika pružatelji usluga smještaja nisu morali raditi energetske certifikate. U prosincu je naime Pravilnik dopunjen, te su se uz najam, zakup i lizing našli i pružatelji usluga smještaja u domaćinstvima.

Temeljem neosnovanih tumačenja izvršen je pritisak na vlasnike objekata u domaćinstvu na temelju priopćenja Ministarstva, te su građani dovedeni u zabludu i naručivali certifikate po bilo kojem uvjetu čime su pretrpjeli štetu , pojašnjava Pinezić te dodaje da će predmet istrage biti i nezakonitost donošenja izmjena Pravilnika bez suglasnosti ministra turizma.

 

40milijuna

kuna koštat će energetski certifikati pružatelje usluga obiteljskog smještaja

U obiteljskom smještaju smatraju da pružatelji usluga u domaćinstvima i obiteljskom turizmu nisu iznajmljivači jer ne iznajmljuju svoj stambeni prostor, a režije ne plaćaju gosti, i stoga im nije važno u koji energetski razred spada smještajni objekt. Investicija će obiteljski turistički smještaj ukupno stajati najmanje 40 milijuna kuna, izračun je udruga obiteljskog smještaja do kojeg su došli pomnoživši brojku od 67 tisuća iznajmljivača s trenutno najjeftinijom prosječnom ponudom od 600-tinjak kuna po certifikatu.

Ministar turizma Darko Lorencin međutim tvrdi da se radi o Zakonu i Pravilniku koji nisu u domeni Ministarstva turizma. Prilikom predstavljanja turističkih rezultata za prošlu godinu Lorencin je vrlo jasno dao do znanja da nema ništa protiv energetskih certifikata.

Tu se ne radi o zaštiti prava potrošača već se radi o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti. Zakoni jasno kažu da sve zgrade moraju imati certifikate, a za razliku od nekih drugih europskih zemalja Hrvatska je uvođenje certifikata odlučila provesti kroz dvije faze, pa su prvi na red došli oni koji se bave gospodarskom djelatnošću,a u narednom periodu će to trebati napraviti svi. Dakle tema je zaštita okoliša i tu nema puno dileme , kaže Lorencin.     

Komentari (8)
Pogledajte sve

Razlog je jednostavan. Već sad je udio turizma u odnosu na ostatak gospodarstva preveliki.

Zbog toga i treba nametnuti što više nameta da bi opstali najbolji, s najboljom ponudom.

A ostali neka se bave nekim drugim poslom.

Drugim riječima želi da se zbog bolje toplinske izolacije objekata smanji potrošnja energije u Hrvatskoj.

A za ove koji se plaću zbog turista, koje za to nije briga.

Njih i ne treba biti briga, ali vlasnika apartmana i državu treba biti.

Pa onda zbog loše izolacije po ljeti imamo ogromne vršne potrošnje struje po cijeloj Dalmaciji, pa dolazi i do iskakanja struje.

A sve zbog nebrige iznamljivača apartmana za prirodu i hrvatske resurse.


Koliko si ti nabrojao gluposti,jel ti shvacas da turista boli ona stvar za potrosnju i certifikat.

Meni gosti u dvosobnom stanu upale dvije klime na 18C,ostave prozore otvorene i odu na kupanje.
I ja se svadjam sa njima da to ne rade,a on mi kaze da je sve on to platio kad je rezervirao apartman,jer u cijeni je koristenje klime koju nesmijes dodatno naplacivati jer se racuna ko obavezna stvar.

Vrlo jednostavno.

Hrvatska država je smanjila pdv na turizam s 25 % na 10%.

Očekujem da će ubrzo država vratiti Pdv na turizam na 25%.

Razlog je jednostavan. Već sad je udio turizma u odnosu na ostatak gospodarstva preveliki.

Zbog toga i treba nametnuti što više nameta da bi opstali najbolji, s najboljom ponudom.

A ostali neka se bave nekim drugim poslom.

Inače certificiranje zgrada, stanova, apartmana nije izmišljeno samo za privatne osobe, već i za tvrtke.

Država želi smanjiti emisiju CO2 i stakleničkih plinova u atmosferu, a isto tako povećati energetsku učinkovitost.

Drugim riječima želi da se zbog bolje toplinske izolacije objekata smanji potrošnja energije u Hrvatskoj.

Da energija i toplina ne ide u zrak.
Na kraju krajeva to je EU direktiva.

Bez brige kada dobiju registar objekata, sigurno će uvesti porezne olakšice za objekte s A+++.

A za ove koji se plaću zbog turista, koje za to nije briga.

Njih i ne treba biti briga, ali vlasnika apartmana i državu treba biti.

Pa onda zbog loše izolacije po ljeti imamo ogromne vršne potrošnje struje po cijeloj Dalmaciji, pa dolazi i do iskakanja struje.

A sve zbog nebrige iznamljivača apartmana za prirodu i hrvatske resurse.

Sljedeći korak će biti da bez A certifikata se neće moći iznajmljivati apartmani.

Tek onda ću vidjeti plač na ovim stranicama.

“Tu se ne radi o zaštiti prava potrošača već se radi o zaštiti okoliša i energetskoj učinkovitosti. ”

Kako se pobogu izdavanje papira o energetskoj učinkovitosti, i na kraju krajeva gostu kojeg apsolutno nije briga koliko apartman troši struje s obzirom da ju on ne plaća vodi pod zaštitom okoliša i energetske učinkovitosti.

Ja nisam iznajmljivač, ali ova me logika debelo zaobilazi. Na koji način će bilo tko osim proračuna i par odabranih tvrtki profitirati ovim certificiranjem?

Hoće li energetski učinkovitiji potrošači imati poreznu olakšicu? Cijene nemogu tome prilagoditi jer gosta nije briga koliko se struje troši dok ju nemora platiti, znači jedini način da iznajmljivači koji ulažu u energetsku učinkvoitost budu nagrađeni jesu nekakve porezne olakšice?

Vlast(bilo koja) je postala debelo bezobrazna i nervozna, i dalje se u panici izmišljaju novi nameti. Danas su pogođeni iznajmljivači, sutra će to biti netko drugi, a prekosutra će taj isti certifikat vjerojatno morati napraviti svi.

Izuzeće od obveze energetskog certificiranja zgrade

Članak 8.

Izdavanje energetskog certifikata nije potrebno za:

1. nove zgrade, postojeće zgrade i samostalne uporabne cjeline zgrade u novim ili postojećim zgradama koje se prodaju, iznajmljuju, daju na leasing ili daju u zakup i koje imaju uporabnu korisnu površinu manju od 50 m²;

2. zgrade koje imaju predviđeni vijek uporabe ograničen na dvije godine i manje;

3. privremene zgrade izgrađene u okviru pripremnih radova za potrebe organizacije gradilišta;

4. radionice, proizvodne hale, industrijske zgrade i druge gospodarske zgrade koje se, u skladu sa svojom namjenom, moraju držati otvorenima više od polovice radnog vremena ako nemaju ugrađene zračne zavjese;

5. jednostavne građevine utvrđene posebnim propisom;

6. postojeće zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju ili se pravo vlasništva prenosi u stečajnom postupku u slučaju prisilne prodaje ili ovrhe;

7. postojeće zgrade ili njihove samostalne uporabne cjeline koje se prodaju ili iznajmljuju bračnom drugu ili članovima uže obitelji;

8. zgrade koje se ne griju ili se griju na temperaturu do +12 °C osim hladnjača.

New Report

Close