Obilne kiše, puni kanali te natopljene zemlje ugrožavaju pojedine dijelove Hrvatske

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2014. u 10:40
Patrik Macek/PIXSELL

Sljedeća sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije zakazana je večeras u 18 sati.

Zbog obilne kiše, punih kanala te natopljene zemlje poplave od rano jutros ugrožavaju više naselja na velikogoričkom području, a najkritičnije je u Buševcu, Rakitovcu, Mraclinu, Petrovini i Ribnici, gdje je voda ušla i u obiteljske kuće.

Velikogorički Stožer za zaštitu i spašavanje najavio je jutros sastanak s predstavnicima Hrvatskih voda, radi naglog porasta Save i vodenog vala koji se očekuje u podne te istovremenog porasta Kupe. Nakon sastanka bit će objavljene daljnje mjere koje će se poduzimati u cilju zaštite i spašavanja.

Na terenu su s vatrogascima bili i velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te zapovjednik Stožera Stjepan Kos. "Činimo sve što je u našoj mogućnosti, a kada od Hrvatskih voda dobijemo daljnje informacije i smjernice, nastavit ćemo s usmjerenim aktivnostima kako bismo učinili maksimalno moguće za naše mještane", poručio je gradonačelnik Barišić.

Predstavnici Stožera u kontaktu su sa zapovjedništvom Vatrogasne zajednice i predsjednicima mjesnih odbora ugroženih naselja, a građani se pozivaju da sve potrebe prijave na broj 112 ili izravno u Stožer Velike Gorice.

Stožer za zaštitu i spašavanje Zagrebačke županije priopćio je kako je jutros održao izvanrednu sjednicu. Zaključeno je kako je uslijed obilnih kiša, topljenja snijega, rasta podzemnih voda te začepljenih kanala došlo do plavljenja na više lokacija na području Velike Gorice, Vrbovca, Ivanić-Grada, Dugog Sela, Sv. Ivana Zeline te općina Gradec, Rakovec, Farkaševec, Pisarovina, Orle, Pokupsko i Brckovljani.

Stanje na području Vrbovca i dalje je ozbiljno, osobito u naselju Luka, a naselju Brčevec može se prići cestom, što jučer nije bio slučaj. Zoran Marković iz Hrvatskih voda istaknuo je i kako je najkritičnije na velikogoričkom području tj. u Petrovini, Mraclinu i Čičkoj Poljani.

Na većini ugroženih lokacija na području Zagrebačke županije na snazi su redovne mjere obrane od poplave, a jutros iza 5 sati proglašeno je izvanredno stanje na zaštitnoj vodnoj građevini u Poljanskom Lugu. Tamo je u 7 sati izmjeren maksimalni vodostaj ikad od 622 centimetra.

Damir Pilčik iz Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zagreb te Josip Novosel iz Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije istaknuli su kako su iznimno zadovoljni s aktivnostima lokalnih snaga i vatrogasaca.

Iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo upozoravaju stanovnike da postoji opasnost da je uslijed nadiranja voda došlo do onečišćenja bunara i lokalnih vodovoda. Stanovnici se mole da bistru vodu iz bunara ili lokalnih vodovoda prije konzumiranja ili pak napajanja životinja prethodno prokuhaju.

Prokuhanu vodu treba ohladiti i odmah konzumirati, ili je nakon prokuhavanja treba spremiti u hladnjak kako ne bi došlo do razvoja određenih bakterija. Ukoliko je voda zamućena ne smije se konzumirati niti nakon prokuhavanja, budući da se prokuhavanjem ne uništavaju kemijske tvari koje su dospjele u vodu. Prema saznanjima Stožera, voda iz javnih vodovoda nije zagađena i može se nesmetano konzumirati.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i načelnik Stožera zaštite i spašavanje Zagrebačke županije Rudolf Vujević obići će danas u 11 sati najkritičnije lokacije ne području Vrbovca, a u 13,30 sati područje Velike Gorice.

Sljedeća sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije zakazana je večeras u 18 sati, stoji u priopćenju.

Zbog rasta vodostaja Kupe izvanredne mjere obrane od poplave u Karlovcu

Zbog rasta vodostaja Kupe u Karlovcu – koji je u 7 sati iznosio 771 centimetar, u 8 sati na 776, a u 9 već na 781 – te zbog njezina izlijevanja na prometnice, polja i okućnice, u Karlovcu su jutros proglašene izvanredne mjere obrane od poplave, priopćio je karlovački Centar 112.

Izlijevaju se i Mrežnica i Dobra, a posebno Korana, kao i svi ostali vodotoci na širem području Karlovca, Duga Rese i Barilovića.

Komentirajte prvi

New Report

Close