Novim pravilima brže do građevnih dozvola

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Usvojene izmjene Zakona o gradnji važne za strateške investicijske projekte

Na Vladi usvojene izmjene Zakona o gradnji važne su za realizaciju strateških investicijskih projekata, u prvom redu za Zračnu luke Franje Tuđmana, Pelješki most i Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina.

Uređuju pitanje izdavanja privremene uporabne dozvole za građevine za koje nije formirana građevna čestica, a građenje je u interesu RH. Također, uvodi se mogućnost produženja roka važenja građevinske dozvole jednom za tri godine, uz mogućnost odstupanja. Temeljitije se uređuje pitanje pravnog interesa za izdavanje građevinske dozvole za građevine od interesa za državu, kao i na zemljište u vlasništvu države i JLS-a.

I bez uporabne dozvole omogućuje se evidentiranje građevina u katastru i gruntovnici, uz zabilježbu da dozvola nije priložena. Otklanjaju se i barijere u sustavu izdavanja akata za gradnju i uporabu građevina. Propisuje se donošenje rješenja o komunalnom doprinosu po pravomoćnosti, a ne po izvršnosti građevinske dozvole. Kako se pojednostavljuje i izdavanje akata kao i samo građenje očekuje se povećanje isplativosti investicija, što je nov poticaj za građevinske aktivnosti u Hrvatskoj. Dio važnih izmjena odnosi se i na energetsku učinkovitost. 

Komentari (3)
 • miami
  miami 14:00 18.2.2017.

  Kod nas u provinciji……..oko tih stvari…doista nema problema…. Sve teče uredno.
  Za sada se država pobrinula za svoje projekte , a nadamo se nadalje i za :
  - brže izmjene planova
  - izvlaštenja u interesu općina i sl..

 • benčić-jur
  benčić-jur 12:38 18.2.2017.

  Radi pojašnjenja predsjednik Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske zove se Mario Vukelić, a njegov sin - odvjetnik zove se Luka Vukelić.

 • benčić-jur
  benčić-jur 8:09 18.2.2017.

  Što će i kada biti izmjenjeno da se spriječe zlouporabe susjedskih prava u postupku izdavanja građevinskih dozvola. Postoji primjer da je sin predsjednika VTS Hrvatske kao obiteljski punomoćnik u postupku izdavanja građevinske dozvole na susjednom zemljištu u centru Zagreba najprije u prigovoru a zatim u žalbi isticao prigovore da će mu namjeravanom gradnjom biti spriječen pristup u stražnje dvorište zgrade (površine cca 65 m/2) autobusima, bagerima i kombajnom, te da je tim objesnim postupanjem ionako komplicirani postupak bezrazložno produžio za godinu dana.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!