Novi destinacijski proizvod inspiriran Teslom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. ožujak 2016. u 16:30
Foto: Tesla

Radi se o aranžmanu koji kombinira kulturno-umjetnički sadržaj i aktivni turizam te eno i gastro turizam.

Povodom 160 godina od rođenja znanstvenika i izumitelja Nikole Tesle, od ove godine 9. srpnja kreće novi destinacijski proizvod "Dolina svjetla i vode" koja turistički povezuje Zagreb, Karlovac i Ozalj, te zasebna karlovačka priča "S Teslom gradom svjetla i vode", najavljeno je u utorak na predstavljanju tih sadržaja.

Snagu Teslina uma u praksi će se moći doživjeti u Ozlju, u Munjari Ozalj, pa tako ruta "Dolina svjetla i vode" predstavlja doživljaj inspiriran Teslom, obuhvaćen svime što je bila njegova osobna preokupacija – umjetnost, zdravi život, tjelesna aktivnost, priroda i usklađenost tijela i uma. 

Radi se o aranžmanu koji kombinira kulturno-umjetnički sadržaj i aktivni turizam te eno i gastro turizam.

Ruta "S Teslom gradom svjetla i vode" nudi tematski obilazak Karlovca iz Teslinog vremena kombinirajući sve povijesne znamenitosti i dvije ključne energetske točke. Objedinjava Zvijezdu (najstariji i središnji dio grada Karlovca), povijest karlovačkog obrazovanja, ljude, strateški i kulturni značaj te rijeke kao posebnu vrijednost. Nudi i gastro priču inspiriranu Teslom, temeljenoj na proizvodima karlovačke regije, te organizaciju školskih izleta s posebnim ponudama od jeseni.

Događanja u Zagrebu uključit će zbivanja na Trgu bana Josipa Jelačića te u Tehničkom muzeju koji od nedavno nosi ime tog znanstvenika.

Novi destinacijski proizvod koji spaja lokalne baštine i brend Tesla razvili su Grad Ozalj i Zavičajni muzej Ozalj kroz suradnju s Centrom Novi svijet – KulturA Urbani kao autorima projekta, a namijenjen je domaćim i stranim turistima, kao i školama. 

Gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić naglasila je da je Ozalj mjesto na kojem je materijalizirana Teslina ideja o osvjetljavanju svijeta. Istaknula je da je u tom mjestu 1908. godine napravljena prva kontinentalna hidrocentrala koja radi još i danas, jedina s izvornom opremom. "Osim što je industrijski objekt koji proizvodi struju, ona je i spomenik industrijske arhitekture koji preporučujemo svakom gostu i putniku da pogleda", dodala je.

Ravnatelj Gimnazije Karlovac Damir Mandić kazao je da je upravo Karlovac grad koji je Teslu odgojno i obrazovno oblikovao i poslao u svijet u vremenu kad je Gimnazija Karlovac bila jedna od najvažnijih obrazovnih ustanova ovih prostora, te da je Tesla upravo tamo stekao jedinu diplomu.

"U intevjuu za New York Times Tesla spominje profesora Sekulića kojeg smatra najzaslužnijim za to što se nastavio baviti svijetom inovacija i to je Karlovac na neki način dužan ponuditi i Hrvatskoj i svijetu", ustvrdio je Mandić.

Naglasivši da je Tesla jedan od najvećih znanstvenika i izumitelja u povijesti tehnološkog razvoja čovječanstva, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazao je da je taj izumitelj od Karlovca uzeo ono najbolje i "u konačnici postao čovjekom koji je obasjao svijet".  Ocijenio je da se u ovom projektu posebna pažnja poklanja i povezivanju s gradovima i zemljama na internacionalnoj razini koji na bilo koji način baštine dio Tesle kroz njegovo bivanje, školovanje ili znanstvene poveznice.

Komentirajte prvi

New Report

Close