Nova strategija Adris grupe – napad na Sloveniju iz tri pravca

Autor: Božica Babić , 16. kolovoz 2016. u 11:25
Foto: Pixsell / Thinkstock

Rovinjska grupacija već drži paket dionica u Savi Re, a nedavno im je odobren izravan pristup slovenskom tržištu kroz osnivanje podružnice.

Adris grupa slovensku industriju osiguranja napada s novom strategijom u namjeri da ostvari svoj ambiciozni plan iznesen 2014. godine nakon preuzimanja većinskog udjela u Croatia osiguranju (CO). Iz Uprave rovinjske grupacije, koju vodi Ante Vlahović, tada su naglasili kako je njihov cilj postati lider i u biznisu osiguranja, ne samo na lokalnom tržištu već i na području regije. Sada im se gotovo na dlanu servira opcija da taj plan ostvare možda i prije nego što su do nedavno mislili jer, kako javljaju mediji iz susjedne nam države, u Vladi Slovenije navodno se ponovno otvara rasprava o prodaji Triglav osiguranja.

Slovenski državni holding (SDH) prošli tjedan predložio je resornom Ministarstvu financija novu strategiju upravljanja državnim investicijama u kojoj se, među ostalim, preporučuje prodaja i udjela u Triglavu. Država kroz SDH drži 28,09 posto dionica te kroz Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje još 34,47 posto. Međutim, kako se o (ne)prodaji državnog paketa dionica u Triglavu unatrag nekoliko godina u deželi svako malo vode oprečne rasprave i donose različite odluke, valja podsjetiti da Adris taj ključni trenutak objave poziva potencijalnim kupcima ipak ne čeka prekriženih ruku. Rovinjska grupacija zajedno s Croatijom već drži paket dionica u drugom najvećem slovenskom društvu za osiguranje Savi Re koji im daje 21,15 posto glasova u skupštini dioničara.

 

6posto

premašuje sadašnji Adrisov udjel u Triglavu

U svibnju su od slovenskog regulatora, Agencije za nadzor tržišta osiguranja (AZN), zatražili dozvolu za povećanje udjela u Savi Re na 33%, a odluka bi morala stići krajem kolovoza ili početkom rujna. AZN je prije 10-ak dana Croatia osiguranju odobrio izravan pristup na slovensko tržište osnivanjem podružnice. Iz Adrisa su prošloga vikenda slovenskom Dnevniku odgovorili da će Adris grupa u biznisu osiguranja postati vodeća u regiji "organskim rastom i preuzimanjem uspješnih društava" te da ostaju dioničari Save Re i Zavarovalnice Triglav. Direktor korporativnih komunikacija Adrisa Predrag Grubić za Poslovni dnevnik kratko kaže da "uz vlasnički paket u Savi Re s fondom PBZCO i u Triglavu imaju nešto više od šest posto dionica".

Lista dioničara Triglava pak otkriva da Hypo Zagreb na skrbničkom računu drži 6,49%, a HPB 1,42 posto. Na izravan upit hoće li, dođe li do prodaje državnih dionica Triglava, Adris dati ponudu za preuzimanje, Grubić uzvraća: "Uz organski rast zainteresirani smo i za akvizicije uspješnih osigurateljskih tvrtki". Dobivanje dozvole AZN-a, koja CO-u otvara samostalni ulazak na slovensko tržište, po Grubiću, još je u početoj fazi, no tamošnji mediji naveliko špekuliraju kako Adris već vrbuje jake pojedince iz slovenskog biznisa osiguranja za podružnicu CO-a. Vlada u Ljubljani svojedobno je zaključila da će, krene li prodavati udjel u Triglavu, zadržati kontrolni paket dionica.
 

Danas ima 62,56% udjela. Kako je potkraj prošlog tjedna na Ljubljanskoj burzi prosječna cijena dionice Triglava bila 24,55 eura, cijeli državni paket vrijedi oko 349 milijuna eura. Ponudi li na prodaju dio koji drži SDH, njegova isklična cijena je oko 157 milijuna eura, a onog u rukama nacionalnog mirovinskog fonda oko 192 milijuna eura. Triglav grupa lider je u regiji, društva ima i u Hrvatskoj, Srbiji te u Makedoniji, Crnoj Gori i BiH. U 2015. na razini grupe premija je rasla 3%, na 919 mil. eura, od čega je čak 82% ugovoreno na matičnom tržištu. Neto dobit je lani na godišnjoj razini rasla četiri posto, na 88,9 milijuna eura. I CO društva ima u BiH, Srbiji i Makedoniji, dok je ono na Kosovu ugašeno nakon ulaska u portfelj Adrisa.

Ukupna premija na razini grupacije CO u 2015. rasla je 3,5%, na 396 mil. eura. Lanjska dobit iznosila je 15 milijuna eura, no godinu prije rezultat je bio negativan, iskazan je gubitak od 62 milijuna eura. Golemi minus za 2014. iz CO-a su obrazložili čišćenjem bilance. Donese li budućnost integriranje Croatije i Triglava, po sadašnjim parametrima, ukupna premija iznosila bi više od 1,3 mlrd. eura. Među top 10 osiguravatelja u srednjoj Europi u 2014. Triglav grupa bila je, sa 888 mil. eura, šesta.  Prvi je bio poljski PZU s više od 4 mlrd. eura. Da bi realizirao ovu akviziciju, Adrisu je novac najmanji problem. No, kako je ključ transakcije u rukama  slovenske vlade, preostaje čekati. Vjerojatno ne zadugo, jer oni moraju krpati proračunske rupe. 

Komentirajte prvi

New Report

Close