Nova pravila o plaćama za državne službenike: Dobivat će plaće po učinku, a ne po stažu?

Autor: Poslovni.hr , 11. listopad 2018. u 08:18
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Zakon bi se odnosio na oko 30 tisuća državnih službenika.

Ministarstvo rada će, neslužbeno doznaje Jutarnji list, uskoro u javnu raspravu uputiti Prijedlog zakona o plaćama državnih službenika i namještenika. Dogodit će se to nakon usuglašavanja u okviru radne skupine.

Zakon bi se odnosio na oko 30 tisuća državnih službenika, dakle ne na vojsku i policiju, a na snagu bi trebao stupiti 1. siječnja iduće godine.

Glavni cilj je da ubuduće plaća zaposlenih više ovisi o radnim učincima nego o godinama staža. Prema sadašnjim propisima, plaća državnog službenika i namještenika ovisi o rasporedu na radno mjesto i na nju nemaju nikakvog utjecaja rad i rezultati rada. 

Nadalje, uvođenjem sustava platnih stupnjeva i razreda ubuduće se ukida dodatak od 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, što međutim, ističe se, neće ići na štetu najboljih službenika i namještenika. 

Mogućnost nagrađivanja službenika za postignute rezultate, koje dosad nije zaživjelo u praksi, ići će prema tome da se omogući isplata jednokratne novčane nagrade i to za “izvanredni učinak” u visini jedne proračunske osnovice, a za “učinak iznad očekivanja” u visini 50 posto proračunske osnovice.

Ovakvo rješenje uputit će se u raspravu, ali sindikati već sada s njime nisu zadovoljni. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

nemojte se igrati, od čega će ti ljudi živjeti

New Report

Close