Njemačka planira prepoloviti doplatak za djecu iz Hrvatske

Autor: Poslovni.hr , 12. kolovoz 2018. u 16:42
Foto: Getty Images

U brojkama, najviše djece s njemačkim dječjim doplatkom živi u Poljskoj, a slijede Hrvatska i Rumunjska (u svakoj po 17 tisuća).

Ako prođe plan njemačke i austrijske vlade o indeksaciji visine dječjeg doplatka s troškovima života države u kojoj dijete živi, iznosi koji se slijevaju na račune njihovih roditelja će se u najboljem slučaju prepoloviti.

U Njemačkoj se ponovno aktualiziralo smanjenje dječjeg doplatka za djecu koja žive u inozemstvu nakon što su lokalni čelnici upozorili na porast broja djece iz te kategorije u ovoj godini, posebice iz zemalja istočne Europe, što predstavlja teret za budžet, ali i otvara pitanje zloporabe, odnosno kontroverzne prakse 'turizma za socijalne benefite', kad se građani iz siromašnije EU države sele u bogatiju kako bi profitirali od socijalnih davanja, piše Večernji list.

Šefica SPD-a Andrea Nahles najavila je sastanak s gradonačelnicima najpogođenijih gradova, a njihove riječi potvrdili su u njemačkom ministarstvu financija objavom da su u lipnju pomogli rekordnom broju mališana u inozemstvu, njih 268.336. Ta brojka predstavlja povećanje od 10 posto u odnosu na 2017., i veliki skok od 2007. godine, kad je samo 61.615 djece u inozemstvu primalo njemački dječji doplatak.

U brojkama, najviše djece s njemačkim dječjim doplatkom živi u Poljskoj, a slijede Hrvatska i Rumunjska (u svakoj po 17 tisuća). Za prvo i drugo dijete isplaćuje se po 194 eura, za treće dijete 200, a za četvrto i svako iznad toga po 225 eura mjesečno, što je, smatraju, previše za djecu u inozemstvu.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ta mjera je pravi doprinos obiteljskim vrijednostima. Znaci, oni koji su odselili neka povedu i djecu ili ja u svemu vidim teoriju zavjere.

Naravno je u redu iz njemačke perspektive, jer oni misle da smo mi untermenschi tj manje vrijedni. iako radimo jednako. Ništa se nije promijenilo, samo germanofili ispadaju sve smješniji

to je u redu. i kod nas bi trebalo tako uvesti. a ne da bogati ljudi mogu iskoristiti povlastice za 5-tero djece, a siromašni ne mogu jer imaju mali bruto 1. sva djeca vrijede jednako. eventualno za n-to dijete dizati lagano iznos, ali nije nužno.

New Report

Close