Njemačka iskustva u cirkularnoj ekonomiji

Autor: Marta Duić , 26. travanj 2016. u 14:48
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

U Zagrebu se u organizaciji Poslovnog dnevnika održala četvrtu po redu konferenciju o gospodarenju otpadom – Croatia Waste Expo.

Keynote prezentaciju naziva Njemačka iskustva u cirkularnoj ekonomiji održala je Armida Hemeling iz tvrtke German ReTech. Na samom početku napomenula je kako će uskoro dobivena energija biti važna kao i svi drugi resursi. Tvrtka Riteh postoji od 2007. godine u gospodarenju otpadom i nudi rješenja.

"Izgraditi i omogućiti kvalitetno upravljanje otpadom naš je cilj. Mi kao tvrtka tražimo specifična rješenja za pojedinačne države poput Srbije, Makedonije, Ukrajine i drugih˝, istaknula je Armida Hemeling iz tvrtke German ReTech.

Napomenula je kako kolaboracijski modeli mogu utjecati na cirkularnu ekonomiju te da ih treba poticati. Istaknula je samo dio statistike, primjerice potreba za plastikom je 6430 posto veća nego 1990. godine i samo iz tog podatka vidimo da je moramo i reciklirati,  a ne samo proizvoditi.

˝Državama su potrebna rješenja, ne proizvodi. Sve više ljudi se seli u gradove i potrebna je dobra infrastruktura kako bi sve to kvalitetno funkcioniralo. Neovisno je li riječ o privatnom ili javnom sektoru, naša dužnost i odgovornost je pametno gospodariti otpadom˝, zaključila je Hemeling.

Darko Blažić iz tvrtke Zelene tehnologije predstavio je integrirana rješenja koja razvijaju za upravljanje otpadom.  Istaknuo je kako su njihova integrirana rješenja za upravljanje u gospodarenju otpadom cjelovita, od kućnog praga do obrade u centrima za gospodarenje otpadom, a namijenjena su reciklažnim dvorištima i komunalnim poduzećima. Još jedno rješenje je RFID tehnologija i Communal control koji služi za upravljanje poslovanjem komunalnih poduzeća u Hrvatskoj i obuhvaća od kontrole naplate, broja odvoza nadalje,

˝Imamo i rješenje Waste control, odnosno kompletnu evidenciju praćenja otpada za sve pravne osobe koja nudi zaokružen waste managment sustav. Cloud omogućuje spajanje svih korisnika, mogućnost razmjene podataka različitih karika u lancu gospodarenje opada s ciljem lakšeg i bržeg upravljanja otpadom˝, ističe Darko Blažić iz Zelene tehnolnogije.

Napomenuo je i još jedan važan segment, upravljanje pretovarnom stanicom i istaknuo kako se u centru za gospodarenjem otpadom zahvaljujući njihovim programskim rješenjima lakše sinkronoziraju podaci i cijeli proces je brži. ˝Našim rješenjima kontroliramo čitav proces gospodarenja otpadom i bez suradnje s tvrtkom Alarm automatika ne bi ovo uspjeli, potrebna su nam softverska rješenja kako bi svi razmišljali zeleno˝, zaključuje Blažić.

Izvrsnost u komunalnoj opremi pokazao je Marko Brnčić iz STP- a koji tvrdi kako njihove modele treba slijediiti jer olakšavaju prikupljanje otpada.˝Taj naš primjer slijedilo je od početka i Ministarstvo za zaštitu okoliša, a naša rješenja pokrivaju i hrvatske otoke i autoceste. Mi također i educiramo javnost o odvojenom prikupljanju otpada˝, istaknuo je Marko Brnčić iz STP-a.

Spomenuo je i ostala rješenja, od pretovarnih stanica, podzemnih preskontejnera do rješenja za glomazni otpad, te se pohvalio da su dobitnici EKO Oscara.

˝MOLOK je postavljen u više od 40 zemalja diljem svijeta s preko 140 000 ugrađenih kontejnera. Mi rješenja  razvijamo iz potrebe i želje da se svi efikasno brinu o otpadu˝, zaključuje Brnčić.

Prezentaciju je održao i Dean Krušića iz Hrvatskoh telekom s temom: Pametno upravljanje otpadom – senzorima i analitikom do značajnih ušteda. Riječ je o projektu Smart waste.

"Sustav  provjerava popunjenost kontejnera, optimizaciju ruta i vrši pametno predviđanje, gdje i kada treba doći po otpad. Prednost sustava je ta što omogućava da znate kada treba doći po kontejner, zbog alarma koji na to upozorava. Razvijamo sustave i dalje", naveo je.

Komentirajte prvi

New Report

Close