Ništa od prodaje, no ostajem otvoren za razgovore

Autor: Božica Babić, Marija Brnić , 25. ožujak 2015. u 22:00
Marko Pipunić, vlasnik Tvornice šećera Osijek: Na žalost, nismo došli do rješenja koje bi bilo zadovoljavajuće za obje strane/D. Javorović/PIXSELL

Nadamo se da je ovo ipak privremeni zastoj, kaže Željko Zadro, kojem banke očito nisu izašle u susret.

Propali su pregovori o ujedinjavanju hrvatskih šećerana, potvrdio je jučer Poslovnom dnevniku većinski vlasnik Tvornice šećera Osijek Marko Pipunić, koji za prodaju te šećerane ipak nije uspio postići dogovor s glavnim dioničarima Vira i Sladorane Marinkom Zadrom i Draženom Robićem.

 

100milijuna

eura treba Pipuniću za novi projekt: slavonski pršut

Pipunić: Možda drugi put
"Naš motiv za prodaju šećerane bio je novi projekt vrijedan više od 100 milijuna eura, a u pregovorima smo se vodili željom da šećeranu preuzme netko iz tog biznisa. Na žalost, nismo došli do rješenja koje bi bilo zadovoljavajuće za obje strane", kaže Pipunić. Ne otkriva detalje oko kojih se s potencijalnim kupcima nije nikako uspio postići dogovor, no ne isključuje mogućnost da se pregovori otvore u nekim drugim vremenima. Ostat će, kaže, otvoren za razgovore. Tome se nada i druga strana. Predsjednik Uprave Vira Željko Zadro ne skriva da mu je žao što su neuspješno okončan pokušaj preuzimanja osječke šećerane, o čemu se razgovaralo još od prošlog ljeta, a ističe kako je Pipunić bio izuzetno korektan u razgovorima. 

Zadro: Ma kakav Kostić 
"Nadamo se da je ovo ipak privremeni zastoj i da će se, s obzirom na teško stanje u šećernoj industriji, pregovori obnoviti, da će se iznaći neko rješenje, jer je ujedinjavanje šećerana jedini način opstanka te proizvodnje u Hrvatskoj", ističe Zadro. Povezivanjem šećerana konsolidirala bi se proizvodnja, odnosno postiglo da cjelokupna kvota koju je Bruxelles za Hrvatsku limitirao na razinu od 193 tisuće tona bude realizirana pod jednom kapom.

Neslužbeno se iz krugova šećerana čuje i kako je presudna za povezivanje šećerana bila riječ banaka, od kojih Viro u ovom trenuktu nije uspio dobiti potrebnu potporu za veliki zalogaj. Šećerane u međuvremenu nastavljaju svaka sa svojim aktivnostima. Žito će se, kaže Pipunić, pobrinuti da njegova šećerana nastavi s aktivnostima za ovogodišnju kampanju, a već ima sklopljene  ugovore za 7150 hektara šećerne repe u Srbiji, Mađarskoj i Hrvatskoj. Iz Vira, pak, opovrgavaju medijske napise kako oni svoj biznis prodaju glavnom proizvođaču šećera iz Srbije Miodragu Kostiću. "To je glupost, o tome se uopće ne razgovara", tvrdi Zadro.

Komentirajte prvi

New Report

Close