Nezaposlenim osobama 25.000 kuna za pokretanje vlastitog posla

Autor: Poslovni.hr , 29. travanj 2015. u 12:58
Arhivska fotografija: Nel Pavletić / Pixsell

Za provedbu ove mjere Grad Zagreb je u 2015. osigurao novih 5.000.000,00 kuna za 200 nezaposlenih osoba.

Grad Zagreb, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Zagreb i Razvojna agencija Zagreb – TPZ d.o.o. kao partneri u Lokalnom partnerstvu za zapošljavanje i potpisnici Sporazuma o partnerstvu te ujedno i kao jedni od ključnih dionika u provedbi mjera i aktivnosti iz Strategije za razvoj ljudskih potencijala Grada Zagreba i u 2015. nastavljaju provedbu mjere „Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto“. Stoga je 21. travnja 2015. potpisan novi Sporazum o suradnji.

Nezaposlenim osobama koje su podnijele zahtjeve za samozapošljavanje Hrvatskom zavodu za zapošljavanje prema mjeri „Tvoja inicijativa – tvoje radno mjesto“ i dostavile prihvatljive poslovne planove dodjeljivat će se po 25.000,00 kuna za pokretanje vlastitog posla, odnosno za troškove otvaranja i rada poslovnog subjekta.

Za provedbu ove mjere Grad Zagreb je u 2015. osigurao novih 5.000.000,00 kuna za 200 nezaposlenih osoba koje planiraju samozapošljavanje pokretanjem vlastitog posla. Razvojna agencija Grada Zagreba će i ovaj puta osigurati dodatnu besplatnu edukaciju i mentoriranje nezaposlenih osoba tijekom prve godine poslovanja koju će provoditi u prostorima i posredstvom Poduzetničkog centra – Plavog ureda koji između ostalih aktivnosti usmjerenih na potpore poduzetnicima organizira edukacije i savjetovanje za one koji to žele postati.

Provedba ove mjere u 2014. omogućila je da se 396 nezaposlenih osoba sami zaposle pokretanjem vlastitog posla, odnosno vlastite tvrtke. Potpore su iznosile kao i ove godine  po 25.000,00 kuna za što je Grad uložio 9,9 milijuna kuna. U tim novo osnovanim poslovnim subjektima po inicijalnim planovima, trebalo bi se zaposliti oko 600 osoba. Prema obliku registracije najveći broj novih poslovnih subjekata, njih 262 ili 66,2% osnovano je kao trgovačko društvo, 123 ili 31,1% osnovano je kao obrt a ostalih 11 ili 2,7% osnovano je kao slobodno zanimanje. Od ukupnog broja novih tvrtki oko 20% je u vlasništvu mladih osoba do 30 godina starosti, dok je u vlasništvu žena oko 40%. Pri tome je najveći broj novih tvrtki iz područja uslužnih djelatnosti što je i razumljivo jer je za pokretanje ovih djelatnosti potrebno uložiti manja inicijalna sredstva.

Te novoosnovane tvrtke nisu prepuštene same sebi, nego im je u Plavom uredu Razvojne agencije omogućeno mentoriranje, savjetovanje i edukacija za cijelu prvu godinu njihovog rada kako bi što uspješnije čvrsto stali na svoje noge.

Komentirajte prvi

New Report

Close