HZZO uveo veliku novost: Nova metoda spriječit će višestruko naručivanje pacijenata po bolnicama

Autor: Marija Crnjak , 22. prosinac 2019. u 10:51
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kako su pojasnili u Zavodu, pacijente će naručivati njihovi obiteljski liječnici, dok će za postupke poput MR-a, CT-a, kataraktu i gastroskopiju rezervaciju termina raditi specijalisti ili administratori u bolnici.

Ovog tjedna krenuo je s radom jedinstveni kalendar naručivanja na bolničke pretrage, koji bi trebao uvesti reda i smanjiti liste čekanja za devet medicinskih postupaka, a zasad su u kalendar uključene 42 od 64 bolnice, istaknuli su u četvrtak u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Riječ je o bolnicama koje imaju kompatibilni informatički sustav dok će ostale bolnice biti umrežene do svibnja iduće godine. Novim načinom naručivanja trenutno je obuhvaćeno devet postupaka na koje se najduže čeka, MR, CT, holter EKG, UZV srca, ergometrija, operacija katarakte, UZV dojke, UZV štitnjače i gastroskopija, a cilj je proširiti listu.

Kako su pojasnili u Zavodu, pacijente će naručivati njihovi obiteljski liječnici, dok će za postupke poput MR-a, CT-a, kataraktu i gastroskopiju rezervaciju termina raditi specijalisti ili administratori u bolnici. Pacijenti će i sami moći kroz Portal zdravlja u sklopu sustava eGrađanin otkazati termin te za neke postupke promijeni datum i ustanovu.

“Jedinstveni kalendar naručivanja spriječit će višestruko naručivanje pacijenta po bolnicama, što trenutno nerealno povećava liste čekanja, a naručivanje prema OIB-u automatski onemogućuje naručivanje iste osobe u drugoj ustanovi”, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić. Tako je od uspostave sustava 15. prosinca samo u tri dana otkriveno čak 1088 višestrukih narudžbi.

Komentirajte prvi

New Report

Close