Neki će učitelji morati raditi u više škola za puno radno vrijeme

Autor: Agencija VLM , 22. veljača 2014. u 10:44
Foto: Thinkstock

Velik problem imat će učitelji likovnog, tehničkog i glazbenog odgoja jer satnica tih predmeta iznosi jedan sat tjedno.

Zbog novog Pravilnika o tjednim radnim obvezama učitelja, koji bi Ministarstvo obrazovanja ovih dana trebalo uputiti u javnu raspravu, velike probleme u zadržavanju punog radnog vremena imat će učitelji likovnog, tehničkog i glazbenog odgoja.

Satnica tih predmeta iznosi jedan sat tjedno. Dva sata tjedno učenici imaju šest predmeta – kemiju, biologiju, fiziku, tjelesni, geografiju i povijest – pa bi i nastavnici tih predmeta u malim školama mogli ostati bez punog radnog vremena. Prema predloženim rješenjima u pravilniku, učitelji moraju tjedno imati najmanje 16 sati izravnog rada s djetetom u redovnoj nastavi, a tome se onda dodaje razredništvo, dodatna i dopunska nastava, a s ostalim obvezama koje mu se priznaju, primjerice, pripreme za nastavu i slično, nastavnik tjedno mora odraditi 40 sati.

"Od deset članova povjerenstva troje ih se razumjelo u ono što su radili"

Četrdesetsatni radni tjedan nastavnici su imali i dosad, ali su im se u satnicu priznavali i drugi poslovi, primjerice briga o uređenju škole. Činjenica je da su neki nastavnici predmeta koji imaju jedan sat tjedno i dosad morali raditi u nekoliko škola kako bi dosegnuli puni radni tjedan. Dalimir Kuba, predsjednik sindikata Obrazovanje EU21, smatra da je pravilnik takav i zato što su ga radili nekompetentni ljudi.

– Od deset članova povjerenstva troje ih se razumjelo u ono što su radili. Sindikalni predstavnici zato su odande otišli jer nismo željeli sudjelovati u toj farsi – objašnjava Kuba i ogorčeno primjećuje: – Djeci u Hrvatskoj ne trebaju ni likovni ni glazbeni, oni svojim prstićima ne trebaju ništa raditi, ne treba im ni glazba. Toga ima samo u Hrvatskoj – kaže Kuba.

Komentirajte prvi

New Report

Close