Nekadašnji simbol Splita konačno je spreman za prodaju: Fina ga stavlja na dražbu, objavljena je i početna cijena

Autor: Poslovni.hr , 15. travanj 2019. u 11:43
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Agoniji je došao kraj. Hotel “Marjan”, nekadašnji simbol Splita, a već 11 godina ruglo pa i prijetnja u srcu turistički procvaloga grada, spreman je za prodaju.

Dužničko-vjerovnički čvor se raspetljao, stečajni postupak nad stečajnim dužnikom "Adriatic" d.d. u stečaju završen je donošenjem zaključka o prodaji. Postupak je gotov i završni dokument koji je izradio sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Čulić ide Fini, koja će tražiti kupca, piše Slobodna Dalmacija.

Fina će elektroničkom javnom dražbom prodavati hotel površine 5679 četvornih metara, trafostanicu, parkiralište, tri dvorišta i stepenice, sve zajedno gotovo 12 tisuća kvadrata. Prema stečajnom zakonu, predviđene su četiri dražbe. Na prvoj se objekt ne može prodati ispod tri četvrtine utvrđene vrijednosti, na drugoj ispod jedne polovine, na trećoj ispod jedne četvrtine, dok se na četvrtoj prodaje za jednu kunu.

Prema prihvaćenoj procjeni sudskog vještaka Jure Malenice, utvrđena je cijena od 58 milijuna eura, ili 432 milijuna kuna (PDV je uključen, da ne bi bilo zabune), što znači da kupac na prvoj dražbi mora ponuditi približno 44 milijuna eura. Na eventualnoj drugoj dražbi tražit će se 29, zatim 14,5 milijuna eura i naposljetku poklanjati.

Stečajni upravitelj Ante Gabelica, čiji je angažman završen, uvjeren je da će se nedovršeni hotel brzo prodati budući da je riječ o atraktivnoj nekretnini na prestižnoj lokaciji.

Interesenata navodno ne manjka, ali ključeve budućeg vlasništva u rukama čvrsto drži "Adris grupa", čiji je "Adria Resorts" u otkup potraživanja već uložio iznos koji je približan ili čak veći od ukupne procijenjene vrijednosti objekta. Bila bi senzacija da "Adris" u konačnici ne kupi hotel "Marjan". Uostalom, moćni rovinjski koncern već je u svom godišnjem planu najavio početak realizacije velike investicije u Splitu, piše Slobodna.

Kad se hotel "Marjan" proda, prvenstvo u naplati imat će vjerovnici s upisanim hipotekama, ponajprije rečeni "Adria Resorts", bivša Kerumova supruga Anka Kerum, bivša tvrtka Kerumova nećaka Igora Sapunara, "Sapor", koja je u stečaju, te RH, odnosno Ministarstvo financija.

Željko Kerum je hotel "Marjan" kupio 2005. godine na natječaju. Platio ga je 170 milijuna kuna, čak trostruko više od traženih 57 milijuna kuna. Nepune četiri godine kasnije potpisan je ugovor s "Hiltonom", a Kerum je koji mjesec nakon toga postao gradonačelnik. Radovi na "Marjanu" su ubrzo prekinuti, a 2015. godine sve je završilo stečajem tvrtke "Adriatic".

 

Komentirajte prvi

New Report

Close