Nedostajat će 20.000 turističkih radnika

Autor: Radmila Kovačević/VL , 27. listopad 2016. u 21:59
Radnike je sve teže naći/FOTOLIA

Dugogodišnja nebriga i iseljavanje kulminirat će drastičnom nestašicom ljudi.

Iduće  sezona radnike u turizmu će biti još teže naći, a manjak bi se s ovogodišnjih deset do 15.000  mogao bi se popeti i na 20.000, upozoreno je na Danima turizma na Braču.

Dugogodišnja nebriga i okolnosti u kojima mnogi iseljavaju, a stalno se otvaraju novi kapaciteti, mogao bi kulminirati zabrinjavajućom nestašicom radne snage. "U Valamaru uspijevamo potrebe za radnom snagom namiriti u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji. Zimi obilazimo ta područja i prezentiramo potrebe tamošnjim uredima zavoda za zapošljavanje i potencijalnim radnicima. Plaćamo im smještaj i hranu, kako bi sve što zarade mogli ponijeti kućama. Trenutno tražimo 200 stipendista, koji će dobijati po tisuću kuna, a na kraju školovanja ih čeka stalan posao", veli direktor hotela La Croma u Dubrovniku Ivica Sabljić.  

Nažalost, ne gledaju svi poslodavci u turizmu dugoročno na pitanje radne snage. Mnogima bi se to i dodatno moglo obiti o glavu zaživi li turistički vaučer, kojim bi se poticala domaća putovanja. Taj projekt ide dalje, a potencijali su mu dvije do četiri milijarde kuna dodatne potrošnje. Turizam iz više razloga priželjkuje taj scenarij, a hotelijer Jako  Andabak ističe i jednu 'neturističku' dimenziju:  "Nalazimo puno dobrog za nas u toj priči, ali vaučeri bi imali utjecaja i na demografiju. Baje nam se iseljavaju, snaše ostaju same ili kreću za njima. Ovo bi moglo zaustaviti trend." 

Komentirajte prvi

New Report

Close