Ne nasjedajte na lažne ponude i oglase, evo kako ih prepoznati

Autor: VLM , 10. studeni 2017. u 14:04
Foto: Thinkstock

Hrvatska udruga banaka upozorava kupce da otvaranjem poveznica na oglasima na društvenim mrežama na kojima se reklamira jeftinija kupnja brendiranih stvari može biti jako opasna.

Hrvatska udruga banaka upozorava kupce da budu oprezni i ne nasjedaju na oglase koji "iskaču" na društvenim mrežama i u kojima im se nudi povoljna kupnja brendirane odjeće, obuće i drugih predmeta. 

Otvaranjem poveznice na takvim oglasima od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima  "http" , umjesto "https".  Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje i krađu osobnih podataka i podataka o kartici, a robu za koju misle da su je naručili, kupci ne dobivaju. – piše u priopćenju HUB-a.

Upozoravaju kako se lopovi kasnije mogu koristiti vašim otuđenim osobnim podacima i vašim karticama kupovati na drugim internetskim trgovinama. Da se netko koristi vašim karticama i osobnim podacima uočit ćet ekada vidite da su vam račune teretili za transakcije koje niste izvršili. 
 
Stoga ovim putem HUB  upozorava korisnike da pri kupnji na internetu obavezno rade na sljedeće:

1. sami upisuju web adresu prodajnog mjesta

2. nikada na web adresu prodajnog mjesta ne dolaze putem poveznica (linkova) sa stranica društvenih mreža ili putem sličnih poruka.

3. prije unošenja podataka o kartici provjere ima li internetska adresa na početku sličicu neotključanog lokota i počinje li s: "https".

4.  klikom na sličicu lokota provjere pripada li URL adresa prodajnom mjestu.Na taj način korisnici će izbjeći troškove za transakcije koje nisu izvršili.

Komentirajte prvi

New Report

Close