Naše izvozne IT tvrtke koči nedostatak stručnjaka

Autor: Bernard Ivezić , 30. rujan 2013. u 17:40
Izlaz je i edukacija u vlastitoj režiji/FOTOLIA

Iz Hrvatske godišnje ode 20 do 30 top IT stručnjaka. Ulaskom u Europsku uniju postali smo atraktivniji radnoj snazi s istoka, no i profiti ovdje su pali…

Hrvatska će sigurno morati uvoziti IT stručnjake, država se ne bavi tim problemom do te mjere da male domaće izvozničke IT tvrtke same educiraju studente, potencijalne zaposlenike.

Istaknuo je to Saša Cvetojević, suosnivač Zagrebačkoga inkubatora poduzetništva (ZIP) i dopredsjednik mreže poslovnih anđela CRANE, na 7. Combis konferenciji u Šibeniku, kojoj je Poslovni dnevnik medijski pokrovitelj. Čimbenik koji našu IT proizvodnju, usmjerenu na izvoz, sputava u širenju jest nedostatak stručnjaka. Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska i predsjednik Američke gospodarske komore, podsjetio je na to da je država znatno povećala broj visokoobrazovanih u kratko vrijeme, s manje od osam na više od 18 posto. No, cilj je 40 posto, kakav je prosjek u EU. Dio stručnjaka, smatra Vidaković, mogao bi se naći u javnom sektoru, gdje radi 85 posto doktora znanosti.

No, oni se sigurnije osjećaju u državnoj službi nego na tržištu, iako je u EU i SAD-u situacija obrnuta.I Luka Abrus, direktor velikog domaćeg proizvođača mobilnih aplikacija tvrtke Pet minuta, koji je od početka godine zaposlio je 18 IT stručnjaka, zamjećuje nedostatak toga kadra. "Mi ovdje možemo ponuditi dobre plaće za naše uvjete te imamo dvije konkurentske prednosti: život u Hrvatskoj i rad na svjetskim projektima. No, iz Hrvatske godišnje ode 20-30 top stručnjaka koji dobivaju bajoslovne ponude kakve mi ne možemo ponuditi", kaže Abrus.Vidaković je istaknuo kako je Hrvatska ulaskom u EU postala atraktivna za radnu snagu s istoka, koja na naše IT tvrtke gleda kao što hrvatski stručnjaci gledaju na tvrtke u V. Britaniji i SAD-u.

Ivan Gabrić, predsjednik Uprave Combisa, kaže da tu atraktivnu stranu Hrvatske, u kojoj velik broj stranaca koji privremeno dođu raditi trajno ostaje treba uzeti s rezervom zbog gospodarske situacije. "Profiti koje IT tvrtke mogu ostvariti ovdje su pali, a time i mogućnosti koje mogu ponuditi stručnjacima iz, primjerice, Bugarske, posebno ako uzmemo u obzir da na istočnim tržištima ima više projekata", zaključuje Gabrić.

Komentirajte prvi

New Report

Close