Nakon dvije godine zastoja kreće gradnja centra Mall of Split

Autor: Darko Bičak , 22. rujan 2013. u 22:00
Dosad su obavljeni infrastrukturni radovi, glavni su izvođači Mucić&Co i Stipić grupa

Split im godinu i pol nije želio izdati potrebne dozvole zbog prijepora oko komunalne naknade.

Dvije godine nakon što je formalno označen početak radova na najvećem splitskom trgovačkom centru Mall of Split, vrijednom 177 milijuna eura, napokon je počela i gradnja.

Kako, naime, objašnjavaju u Tulipan grupi, koja je investitor projekta, gotovo godinu i pol imali su problema s Gradom Splitom, koji im je otežavao dobivanje građevinske dozvole. Iako to decidirano ne žele kazati, sumnjaju da im je glavni problem bio to što je u to doba na vlasti u Splitu bio Željko Kerum, inače vlasnik najvećega splitskoga trgovačkog centra Joker, koji nije želio konkurenciju.

Problem banaka

Iako se i do današnjih dana vuku repovi vezani uz plaćanje komunalnog doprinosa između investitora i Grada Splita, u Tulipan grupi naglašavaju da su dosad platili 120 od razrezanih im 160 milijuna kuna. Nakon problema s gradskom upravom, i izuzeća pročelnice koja je odbijala izdati dozvolu, što je riješeno potkraj 2011., Tulipan je imao problema s financiranjem.Name, kako projekt financira konzorcij banaka, bilo je dovoljno da samo jedna od banaka ima rezervi prema tom projektu, pa da se sve otegne. Tako je i bilo, pa je posljednje dvije godine Mall of Split bio na čekanju.

 

Gelo

Dosad smo u projekt centra Mall of Split uložili 72 milijuna eura

Prema riječima Kristijana Gele, direktora Tulipan grupe, dosad je u projekt investirano 72 milijuna eura. Građevinski su radovi na samom početku. Dosad je sagrađena komunalna infrastruktura, napravljeni su iskopi temelja i podna ploča. Kad na gradilište dođe 180 tisuća kvadrata armiranoga betona, konstrukcija zgrade će se posložiti u roku četiri mjeseca.Očekuje se da će centar biti otvoren potkraj 2014. godine, što je gotovo dvije godine kasnije od prvobitnoga plana, koji je ciljao na proljeće ove godine. Mall of Split prostirat će se na ukupno 181.000 četvornih metara, imat će neto površinu za najam od 61.400 četvornih metara, što je gotovo tri puta više od Kerumova Jokera. U trgovačkom centru bit će 220 trgovina, 11 kinodvorana, a imat će i zabavne sadržaje poput kuglane, igraonice za djecu te kasino. U centru će biti i 10-ak restorana.

Nova četvrt

Glavni izvođači radova su Mucić&CO. i Stipić grupa. Na samom objektu radit će 2000 građevinskih radnika i instalatera, a nakon što bude otvoren u njemu bi posao moglo naći i do 1300 ljudi."Posrijedi je najsveobuhvatniji projekt mješovite namjene ove vrste u Europi, ciljevi su mu urbanizacija i oživljavanje istočnoga dijela Splita.

Uz trgovački centar uključuje gradnju poslovnog tornja, uredskih objekata i rezidencijalnih zgrada na ukupnoj površini od 72.000 četvornih metara. Projekt pridonosi oživljavanju gospodarstva grada Splita i regije te tako predstavlja značajan razvojni impuls", kaže Gelo.U planu je i gradnja niza javnih sadržaja, poput vrtića i studentskoga doma.

Komentari (1)
Pogledajte sve

koliko sam puta čitao o takvim najavama projekata koji nikad nisu počeli u dalmaciji, pušem i na hladno, a ovaj člančić je do te mjere zbrkan da se ne može dobiti niti osnovna informacija – zašto piše da gradnja “kreće” ako su već napravljeni iskopi za temelje i “podna ploča”? ako je to istina, onda valjda ne kreće nego je krenula, valjda i u pučkoškolskoj gramatici ima razlike između prošle svršene i buduće nesvršene radnje…

uostalom, to će biti objekt jedinstven u svijetu, gdje se iskopa za temelje, a onda se ne rade temelji, nego odmah podna ploča… no o tome će nas poslovni valjda redovito informirati – lebdeća podna ploča i druge vijesti iz rubrike “vijesti iz nesvijesti”.

New Report

Close