‘Nabava aviona nema nikakve veze sa luksuzom’

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2013. u 13:51
SXC

Nabava zrakoplova i opreme ne bi bila na teret državnog proračuna, jer HACZ se financira vlastitim prihodima, stoji u priopćenju.

Povodom objave članka pod naslovom „Vlada kupuje još jedan luksuzni zrakoplov za 64 milijuna kuna“ u dnevnom listu „21 stoljeće“, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) poslala je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

"Vlada Republike Hrvatske nije donijela nikakvu odluku o kupovini aviona. Vlada je do sada dala odobrenje na Godišnji program rada i Financijski plan HACZ za 2013. Projekta nabave aviona HACZ će nastojati u najvećem dijelu financirati sredstvima iz programa EU fondova. Ukoliko to neće biti moguće, tada će projekt financirati iz vlastitih prihoda i dijelom kreditnog zaduženja. Pojednostavljeno, nabava zrakoplova i opreme ne bi bila na teret državnog proračuna, jer HACZ se financira vlastitim prihodima. Realizacija projekta se ne očekuje ove godine već je planirana kroz više faza i kroz nekoliko godina.

Nabava aviona nema nikakve veze sa luksuzom već isključivo sa općedruštvenom koristi, jer je namjena projekta  višestruka. Prije svega, zrakoplovom koji bi bio opremljen potrebnim uređajima, HACZ bi iz zraka obavljala nadzor i umjeravanje radionavigacijskih i vizualnih uređaja koji se nalaze na zemlji, te bi potvrđivala letačke procedure u hrvatskom zračnom prostoru. Time bi se osiguralo funkcioniranje državnih zrakoplovnih navigacijskih uređaja u Republici Hrvatskoj. Potom, realizacijom projekta povećala bi se sposobnost HAKOM-a za nadzor radio-frekvencijskog spektra uz sposobnost otkrivanja izvora smetnji na zrakoplovnim i drugim frekvencijama. Realizacijom projekta povećale bi se sposobnosti Državne uprave za zaštitu i spašavanje kod potrage i spašavanja zrakoplova/plovila u nevolji (zrakoplov bi imao uređaj koji prima radio signal sa zrakoplova ili broda opremljenog ELT – emergency locator transmitter uređajem, brže bi se reagiralo što je važno kod spašavanja ljudskih života), povećala bi se kvaliteta hitne medicinske skrbi i hitnih prijevoza bolesnika na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

Cilj je projekta poboljšati sigurnost zračnog prometa u Republici Hrvatskoj u skladu s međunarodnim ugovorima kojima je Republika Hrvatska pristupila, a naročito Konvencijom o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu i pravnom stečevinom Europske unije, radi osiguranja provedbe nadzora sigurnosti sustava nacionalnog zračnog prostora, kao i radi pružanja sigurne, dostupne i visoko kvalitetne hitne medicinske skrbi svim hrvatskim državljanima, kao i posjetiteljima. Dosadašnji troškovi vezani uz Projekt nabave aviona se odnose na Studiju izvedivosti u iznosu 68 tisuća kuna bez PDV-a."

Komentari (2)
Pogledajte sve

Ako navode da je projekt nije namještaljka, mene zanima da li je Studija izvedivosti koštala 68tkn samo zbog toga da se može direktno ugovoriti (sve do 70tkn), ili je to cijena postignuta javnim natječajem?

sve osim prijevoznog sredstva, kojim se koristi “slučajni” u krivom smjeru, za ovu Vladu je čisti luksuz obzirom na postignute rezultate i .
Ovaj članak pošaljite U zdrav mozak neka zovu sve korisnike u Hrvatskoj

New Report

Close