Na udaru prvih šezdeset tvrtki s Mrsićeve liste srama

Autor: Ljubica Gatarić/VL , 17. srpanj 2014. u 17:02
Ministar rada Mirando Mrsić/FOTO

Porezni i inspektori rada u srijedu su krenuli u prvih 60 od sedam tisuća tvrtki i obrtnika koji su osvanuli na listi srama jer najmanje tri mjeseca nisu isplatili plaće i uplatili doprinose.

Porezni i inspektori rada u srijedu su krenuli u prvih 60 od sedam tisuća tvrtki i obrtnika koji su osvanuli na listi srama jer najmanje tri mjeseca nisu isplatili plaće i uplatili doprinose.

Te tvrtke zapošljavaju 28 tisuća radnika, a nakon što se promijeni zakon dodat će im se i poslodavci koji nisu isplatili jednu ili dvije plaće. Među tisućama tvrtki koje se nalaze na popisu ne dominiraju sustavi s velikim brojem zaposlenih, jer su oni ušli u predstečajne nagodbe ili su završili u stečaju, već mali poslodavci (ali i jači obrtnici) koji će se naći na udaru države ako se pokaže da su kršili zakone. Inspektorima će se pridružiti i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje koji će provoditi dodatne kontrole uplata socijalnih doprinosa.

"S poreznom upravom dogovaramo način suradnje, kontrole će provoditi službenici HZMO-a, a Porezna će uprava u skladu sa svojim ovlastima postupati temeljem njihovih nalaza. Događa nam se da radnici tek kod odlaska u mirovinu otkriju da im poslodavac godinama nije uplaćivao doprinose. Isključit ćemo s tržišta sve one koji love u mutnom, krše prava radnika i nelojalno konkuriraju drugim poslodavcima", kazao je ministar rada Mirando Mrsić. Inspektori rada elektronski su umreženi s HZMO-om pa će preko te veze provjeravati radni status zaposlenih. Povrh tvrtki koje su putem JOPPD obrasca dostavili podatke o isplatama, u mirovinskom su evidentirali 14 tisuća poslodavaca s jednim do dva zaposlena – ukupno 26 tisuća, koji dosad nisu dostavili obrasce, pa će i oni biti predmet dodatne kontrole.

Komentari (2)
Pogledajte sve

miami :

Što bi poslodavci u zdravstvu trebali raditi—-isplaćivati plaće sa 287 dana kašnjenja …
koliko iznosi prosjek naplate od HZZO-a ???”

Država isplaćuje sa 287 dana kašnjenja i nikom ništa .

I nitko nesmije ni pomisliti pitati za kamate.
Ako je tko pitao za kamate nije više sljedeće godine mogao raditi jer mu nisu produžili ugovor.

Prvo bi Država (i Javni sektor) trebali podmiriti svoja dugovanja na vrijeme.

A onda objaviti “listu srama ” Realnog sektora .

Ne znam da li da se smijem ili da se plačem, znači, do sada Porezna nije znala tko ne isplaćuje plaće, i sada su to saznali iz novina pa će poslati inspektore da ih “dotuku” do kraja.

New Report

Close