Na Lastovu pokrenut najegzotičniji sustav javnih bicikala u Europi

Autor: Poslovni.hr/H , 08. lipanj 2016. u 13:19
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

pćina Lastovo je pokrenula prvi otočki sustav javnih bicikala, do sada najegzotičniji takav projekt u Europi i time ušla u društvo više od 100 nextbike destinacija u svijetu, koje nude cjenovno najpovoljniji, najzabavniji, najzdraviji i najzeleniji oblik prijevoza, priopćeno je iz Nextbikea.

Najegzotičnija destinacija koja je uvela nextbike sustav javnih bicikala postao je  "Otok kristalnih zvijezda", kako od milja nazivaju Lastovo, najudaljeniji naseljeni otok u Hrvatskoj, poručeno je iz Nextbikea. 
     
Nextbike je izvijestio kako je fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost subvencirao 80 posto projekta, čime se dokazuje dugoročan fokus i konkretna podrška projektima održive mobilnosti. Uz načelnika Općine Lastovo Lea Katića i suradnike, u vožnji biciklima uživali su predstavnici Turističke zajednice, organizatori popratne manifestacije "LA. Colonia", Heritage Go Pro, te znatiželjni mještani i posjetitelji.

Napominje se kako svi korisnici koji se registriraju na Lastovu, sustave javnih bicikala mogu koristiti u osam gradova Hrvatske, uskoro u 12, i više od 100 gradova svijeta.

Nextbike bicikli na Lastovu imaju dvije stanice koje su samoodržive, napajaju se pomoću solarnih panela, postavljaju brzo i jednostavno i mogu se premještati ovisno o potrebama korisnika, priopćeno je.

Dodaje se da je organizator kulturno-umjetničke manifestacije "LA. Colonia" Ivan Samardžija je izrazio zadovoljstvo što je Nextbike prepoznao otok Lastovo, kao profiliranu destinaciju. Prilikom otvaranja terminala predstavljene su umjetničke radionice u sklopu šire manifestacije LA. Colonia, Kulturna baština – nasljeđe Mediterana, te su umjetnici, kao prvi korisnici nextbike bicikala, postali jedinstveni promotori nove turističke ponude Lastova.

"Suorganizatori manifestacije, Udruga za promicanje kulture i umjetnosti Dobre Dobričević, svojim dugogodišnjim radom na kulturnim aktivnostima i popratnim brendiranjem otoka u smjeru oblikovanja budućeg kulturnog turizma, jamac su održivosti društveno odgovornog ponašanja. Nadamo se da će ovakve inicijative postati učestalije. Već je postavljena pretpostavka za otvaranje terminala i u drugim naseljima", kazao je Samardžija.

Javni bicikli kao dopuna javnom prijevozu, rješavanju problem parkiranja, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu, pozicioniraju svaku mjesto kao poželjnu cikloturističku destinaciju i utječu na poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva. Opremljeni su tehnologijom za praćenje u realnom vremenu, automatskim Shimano mjenjačem, košaricom i drugim elementima sigurnosti na cesti, izuzetno su robusni i otporni na sve vremenske uvjete. Unajmljuju se jednostavnom i brzom registracijom u sustav putem web stranice. Aktiviranjem nextbike korisničkog računa, u iznosu od 79 kuna, iznos ostaje na računu za unajmljivanje bicikala pri čemu je prvih 30 minuta besplatno svaki dan. U slučaju kvara osigurana je servisna služba Komunalca Lastovo.

Komentirajte prvi

New Report

Close