Na Kvarneru radilo 5.500 sezonaca, najviše iz Slavonije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. rujan 2016. u 09:28
Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Po broju zaposlenih sezonaca tijekom prvih osam mjeseci Primorsko-goranska županija je na trećem mjestu među hrvatskim županijama.

U prvih osam mjeseci ove godine na području Primorsko-goranske županije bilo je zaposleno 5.500 sezonskih radnika ili 4,6 posto više nego u istom razdoblju lani, od kojih je oko 60 posto iz Slavonije, rečeno je u utorak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća Primorsko-goranske županije.

O sezonskom zapošljavanju izvijestili su predstavnici riječkog regionalnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u kojem procjenjuju da je ukupan broj zaposlenih sezonskih radnika u županiji sigurno veći, jer je evidencija obuhvatila samo radnike koji su su imali zasnovan sezonski radni odnos, ali ne i one koji su imali, primjerice, ugovor na određeno vrijeme.

U usporedbi s prethodnim godinama uočeno je smanjivanje broja sezonskih radnika iz Primorsko-goranske županije i povećanje udjela sezonaca iz drugih dijelova Hrvatske, posebno iz Slavonije.

Po broju zaposlenih sezonaca tijekom prvih osam mjeseci Primorsko-goranska županija je na trećem mjestu među hrvatskim županijama.

Iz zavoda su izvijestili da je uspostavljena suradnja s austrijskim Zavodom za zapošljavanje iz regije Tirol, koji traži kvalificiranu radnu snagu za hotelsko-turistički sektor tijekom zime, što može potaknuti zapošljavanje domaćih sezonaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close