Moramo li vratiti 103 milijuna eura Europskoj komisiji?

Zbog odabira izvođača u Osijeku i Poreču natječaj pod povećalom Zbog odabira izvođača u Osijeku i Poreču natječaj pod povećalom

Slučaj Poreč i službeno je prijavljen Glavnom odjelu za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije.

Prvi projekti koje je u Hrvatskoj, kao punopravnoj članici EU, Europska komisija odlučila financirati bespovratnim sredstvima iz Kohezijskog fonda mogli bi se pretvoriti u prve slučajeve za koje Hrvatska mora dokazivati Bruxellesu legalnost u odlukama o odabiru partnera za njihovu realizaciju, kako ne bi, danas-sutra, morala dobiveni novac vratiti u EU blagajnu.

Riječ je o gradnji sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda na područjima Poreča i Osijeka u čijoj realizaciji EU sudjeluje s gotovo 103 milijuna eura. Godinu i pol nakon što su objavljeni natječaji, ne stišava se prašina oko odabira izvođača, a slučaj Poreč i službeno je prijavljen Glavnom odjelu za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije. Kako je Poslovnom dnevniku potvrđeno, međunarodni konzorcij koji čine španjolska grupacija Elecnor, belgijska Waterleau i hrvatski GP Krk obratili su se za pomoć, tražeći savjete i upute oko daljnjeg dokazivanja nelegalnosti procesa i odluke o odabiru najnepovoljnije ponude od devet pristiglih na natječaj.

Zaštitu će tražiti i od Europskog ureda za borbu protiv prijevara (OLAF), ali i na lokalnoj razini. Kako nam je potvrđeno u konzorciju, dobili su upute i slijede daljnji koraci. No, zanimljivo je što se skreće pozornost ne samo na Poreč, nego na istovjetan model dodjele poslova i u ostalim projektima pročišćivača otpadnih voda u Hrvatskoj. U pismu upućenom u Bruxelles koje u ime konzorcija potpisuje Antonio Pi?on, regionalni direktor Elecnora, navodi se da su i u druga dva-projekta, u kojima konzorcij nije sudjelovao, u Osijeku i Vukovaru, odabrani ponuditelji s najnepovoljnijim ponudama. Slučajno ili ne, i u njima je sudionik austrijski Strabag i francuski Degremont, koji su odabrani za izvođača u Poreču.

Iako to službeno ne stoji u dokumentu, model na koji se konzorcij žali, a koji je posao pravilo, jest da se na natječaju na kojem je glavni kriterij cijena odabere najnepovoljnija ponuda, koja nije evaluirana i komparirana od ostalih natjecatelja. U slučaju Poreča to znači sljedeće: na natječaju je najprije odabrana ponuda konzorcija Kamgrad, EuroMec i Emit, koja nije bila cjenovno najpovoljnija. Slijede žalbe Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave, koja uvažava primjedbu i porečkoj tvrtki Odvodnja vraća na ponovnu evaluaciju. Ovaj put od svih ponuđača traže se pojašnjenja, nakon čega Odvodnja u razmatranje uzima samo dvije ponude, konzorcija Elecnor/Waterleau/GP Krk te Strabag/Degremont.

Ostale su ponude isključene. Odabir pada na Elecnor/Waterleau/GP Krk. Slijedi žalba Državnoj komisiji, koja se prihvaća. Odvodnji se nalaže poništenje odluke i nova evaluacija, nakon koje se objavljuje odluka o dodjeli ugovora konzorciju Strabag/Degremont, najnepovoljnijem od svih ponuđača. Kako su ostali isključeni iz procesa, za Državnu komisiju oni više nemaju pravnog interesa za žalbe.  Iz konzorcija Elecnor/Waterleau/GP Krk nerado komentiraju pravnu bitku koju pokreću ne želeći narušiti pozicije na hrvatskom tržištu.

No, prizaju da se s takvom praksom u drugim članicama EU nisu susretali, pa ne znaju kakve bi mogle biti posljedice za Hrvatsku potvrde li se njihove žalbe. No, Bruxelles su otvoreno upozorili na činjenicu da je riječ o smišljenom rješenju kojim se eliminiraju glavni konkurenti i posao dodjeljuje preostalom, najnepovoljnijem kandidatu, čime će samo u ovom slučaju europski građani biti oštećeni za oko šest milijuna eura. U Poreču odbacuju primjedbe na netransparentnost i loš odabir ponude.

Uvjeravaju da su svi ponuditelji imali pravo uvida u sve dokumente javne nabave za vrijeme žalbenog roka te da se slučaj politizira uoči izbora. No, u sve to, po svemu sudeći, uskoro će morati uvjeriti i nadležne institucije u Bruxellesu. Iako zasad to nitko ne problematizira, moglo bi se otvoriti i pitanje regularnosti izbora tvrtke Safege za nadzor implementacije porečkog pročišćivača otpadnih voda zbog vlasničke povezanosti s Degremontom.

Komentari (2)
 • hasenfefer
  hasenfefer 9:13 23.7.2015.

  Ja ne znam čemu čuđenje.

  Kada Vam daju novac od EU fondova i ostvari se projekt, još pet godina nakon toga u svakom trenutku Vam može doći inspekcija EU fondova.

  U slučaju da ne možete pravdati 1 potrošeni EURO, sav novac koji ste kao bespovratno dobili od EU fondova MORATE VRATITI.

  To je normalna praksa provjere na što je utrošen EU novac, i nitko se zbog toga ne treba ljutiti.

 • Funky
  Funky 8:12 23.7.2015.

  tko je ono na vlasti tamo…?

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve